Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Termen extins pentru participarea la…

Termen extins pentru participarea la concursul ce oferă stagii și burse pentru jurnaliștii începători și studenții la jurnalism

Foto: www.dbs.ie

În cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” implementat de IREX Europe, lansăm un concurs pentru studenții la facultatea de jurnalism și jurnaliștii începători din întreaga republică, inclusiv regiunea Transnistreană, care doresc sa-și îmbunătățească performanțele în domeniul producerii reportajelor de investigație și a celor sociale pentru televiziune, radio și media online. Un număr de 8 participanți vor fi selectați pentru a face un stagiu la una din instituțiile media recomandate și de a produce cel puțin un reportaj video de 5-10  minute, cu accent pe drepturile omului, combaterea corupției, dezvoltare economică și culturală, probleme sociale şi alte fenomene ce afectează populația R. Moldova. Se va face referire sau paralelă la situația din țările UE.

În cadrul acestui stagiu, tinerii jurnaliști vor avea parte de instruiri axate pe necesitățile, pe care ei le vor indica în formular, și vor petrece cel puțin 30 de zile, cumulativ pe parcursul a 6 luni,  ( așa numitul learning-by-doing) în cadrul unei instituții de presă, cum ar fi:

  • un ziar de investigație
  • un post de radio/TV
  • o televiziune regională
  • un studio de producție
  • un portal de știri online

Materialele video vor fi produse cu sprijinul Asociației Telejurnaliștilor Independenți (ATI – www.reporterdegarda.md), OWH TV Studio (http://www.owh.md/home.php), Radio Europa Libera (http://www.europalibera.org),  Canal Regional – Bas TV (https://bas-tv.md/  cu un stagiu de 2 săptămâni la studioul central din Chisinău), NewsMaker (http://newsmaker.md/)   și vor fi difuzate la posturile de televiziune și radio naționale și locale. Ulterior, pe perioada stagiului[1], participanții vor mai elabora 4 materiale (în formatul pe care şi-l vor alege, bazându-se pe capacități și experiența în domeniu) pentru a-şi întări cunoştinţele şi abilităţile reportericeşti.

Materialele vor fi tipărite în Ziarul de Gardă și/sau publicate pe portalurile on-line ale partenerilor. Toate materialele  media vor fi în concordanță cu obiectivele și politica internă ale instituției în care își vor petrece stagiul.

În baza materialului video produs, participanții, împreună cu echipa de producție, vor avea ocazia să organizeze discuții publice în regiuni, analizând și explicând subiectul respectiv împreună cu publicul larg. La finele stagiului, în cadrul unei ședințe comune, participanții vor avea posibilitatea să-și împărtășească între ei experiența și lecțiile învățate.

Toate cheltuielile legate de producerea reportajului TV şi a celor 4 materiale ulterioare precum și deplasările jurnaliștilor în țară vor fi acoperite de program. De asemenea, participanții vor primi un onorariu de până la 250 USD pentru reportajul video realizat, în funcție de calitatea și impactul materialului, de gradul de implicare și „prestația” participantului.

IREX Europe îi încurajează atât pe jurnaliștii vorbitori de română, cât și pe cei de limbă rusă să participe la acest concurs.

Experiența de lucru cu imaginea video va constitui un avantaj.

Persoanele interesate sunt solicitate să trimită CV-ul la adresa vpalamarciuc@irexeurope.eu, Viorica Palamarciuc, Manager de Proiect, și să completeze formularul de participare online pînă pe data de 11 februarie 2018.Pentru detalii puteți să o contactați pe Daniela Galai, Coordonator de Proiect la 060464641 sau 022/22.55.95 sau pe Viorica Palamarciuc, la adresa menționată.

[1] Programul și calendarul stagiului vor fi elaborate în comun acord cu instituția în care veți urma stagiul.

IREX Europe est o oranizație non guvernamentala, non profit ce oferă programe inovative pentru îmbunătățirea calității educației, consolidarea presei independente, stimulează dezvoltarea unei societăți civile pluraliste și contribuie la reducerea conflictelor. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați: www.irex-europe.fr.
Foto antet: www.dbs.ie