15:34:05 19.04.2024
Stiri

Sesizare la CSM ÎMPOTRIVA judecătorului care a examinat dosarul Șor în prima instanță: Primarul de Orhei fusese condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semi-închis pentru fraudele din sistemul bancar

Anticorupție 07.02.2018 12:25 Vizualizări2423 Autor: Ziarul National
Sesizare la CSM ÎMPOTRIVA judecătorului care a examinat dosarul Șor în prima instanță: Primarul de Orhei fusese condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semi-închis pentru fraudele din sistemul bancar


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus astăzi o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva lui Andrei Niculcea, judecătorul care a examinat în primă instanță dosarul lui Ilan Șor, primar de Orhei, condamnat pentru fraudele din sistemul bancar.

Partidul condus de Maia Sandu reclamă faptulș că acest judecător a expediat dosarul Șor la Curtea de Apel Chișinău cu o întârziere de peste 150 de zile. În timp ce termenul-limită era 7 august 2017, acesta a fost expediat abia la 12 ianuarie 2018, se arată în sesizare.

PAS cere ca judecătorul să fie pedepsit cu cea mai aspră sancţiune disciplinară pentru „încălcarea, din motive imputabile judecătorului, a termenelor de îndeplinire a acţiunilor de procedură […]”, dar și pentru „încălcarea normelor imperative ale legislaţiei în procesul de înfăptuire a justiţiei”.

Potrivit legii, anume judecătorul este cel care trebuia să asigure transmiterea în termen a dosarului în instanța de apel, susține PAS, iar „motivul formal” al tergiversării precum că nu s-a reușit traducerea sentinței în limba rusă ar fi neadevărată.

„În realitate, tergiversarea s-a făcut cu scopul de a amâna cât mai mult condamnarea definitivă a lui Șor, beneficiarul principal al „furtului miliardului” conform celor două rapoarte ale companiei Kroll”, se arată într-un comunicat de presă al PAS.

„În justiție, ca și în alte domenii, lucrurile sunt foarte grave. Însă nicio schimbare reală nu poate avea loc fără eliberarea justiției de controlul politic, deoarece oamenilor trebuie să li se facă dreptate, iar cei care comit abuzuri trebuie sancționați în mod obiectiv, indiferent de statut și funcție. Judecătorul Niculcea, dar și alții ca el, nu acționează în baza legilor, ci în baza ordinelor politice. Acest lucru este inadmisibil, căci încalcă însuși conceptul de dreptate. Atâta timp cât instituțiile statului vor admite și nu vor sancționa astfel de abateri grave, toate promisiunile guvernării de reformă în alte domenii sunt doar vorbe goale”, a argumentat Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md