Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agenția Națională pentru Sănătate Publică…

Agenția Națională pentru Sănătate Publică are doi directori adjuncți. Cine sunt ei?

După ce săptămâna trecută Agenția Națională pentru Sănătate Publică s-a ales cu un director, ieri, 6 februarie, au fost numiți doi directori adjuncți. Este vorba despre Maria Cumpănă și Nicolae Furtună.

La 6 februarie s-a desfășurat interviul pentru ocuparea funcției publice vacante de director adjunct din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, fiind admiși patru candidați, care au promovat proba scrisă, în urma căruia Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale i-a desemnat învingători pe Maria Cumpănă, care a acumulat 8,28 puncte și Nicolae Furtună, care a acumulat 8,08 puncte. Cea de-a treia funcție vacantă de director adjunct nu a fost suplinită și de aceea, urmează să fie anunțat un nou concurs.

Menționăm că, Maria Cumpănă a ocupat funcția de director executiv al Consiliului Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate (CNEAS), fiind prin cumul asistent universitar și master în management în administrarea publică. În declarația sa de venituri și interese personale pentru anul 2016, Maria Cumpănă a declarat un salariu de 215.635 de lei pentru funcția de director executiv al Consiliului Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate, și alți 86.619 lei pentru activități didactice și servicii de consultanță. Familia Cumpănă deține un apartament cu o suprafață totală de 105,8 m.p. și două automobile: un Volkswagen, fabricat în anul 2005 și cumpărat în 2008, precum și un Opel Corsa, fabricat în 2007 și cumpărat în anul 2013.

Nicolae Furtună a deținut funcția de director adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică, este master în managementul Sănătății Publice și doctorand în sănătate publică. Ultima sa declarație de venituri și proprietăți poate fi găsită pe portalul declarațiilor al Agenției Naționale de Integritate doar pentru anul 2014. Potrivit lui Furtună, în acea perioadă a primit un salariu de 196.681 de lei, ocupând funcția de medic șef-adjunct al Centrului de Sănătate Publică din Chișinău și 7.548 de lei pentru activitate didactică. În declarația depusă de Nicolae Furtună nu găsim indicat niciun automobil și niciun aparatment.

Amintim că, săptămâna trecută, Elena Palanciuc, fosta directoare a IMSP Spitalul raional Orhei, a fost numită noua directoare a Agenției Naționale de Sănătate Publică. Aceasta declară venituri modeste la început de mandat. 

Potrivit declarației de venit și interese personale pentru anul 2016, Palanciuc indică un salariu total de 200.968 de lei. Ea este proprietara unui apartament cu o suprafață de 52,9 m.p., obținut printr-un contract de donație în anul 2013. Fosta directoare a IMSP Spitalul raional Orhei declara și un Mercedes GLK250, fabricat în anul 2010 și cumpărat în leasing în anul 2014 cu 393.931 de lei. În declarația sa pentru anul 2016, Elena Palanciuc menționa un cont de card salarial la BC Moldindcombank pe care avea 18.215 lei și din care a obținut o dobândă de peste 4000 de lei.

Elena Palanciuc este doctor în medicină, are studii de masterat în Sănătate Publică, a absolvit Academia de Administrație Publică. Agenția Națională de Sănătate Publică a fost creată în 2017 şi urmează să preia domeniile de activitate ale Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate, Centrului Naţional de Management în Sănătate, Inspectoratului farmaceutic şi al dispozitivelor medicale, Centrului Naţional de Sănătate Publică și Centrele de Sănătate Publică teritoriale. În cadrul agenției vor fi angajate peste 1500 de persoane, aceasta urmând să presteze servicii în domenii precum supravegherea de stat a sănătății, controlul de stat în domeniul sănătății, monitorizarea și evaluarea stării de sănătate a populației, acreditarea unităților medico-sanitare și farmaceutice și siguranța ocupațională.