Principală  —  IMPORTANTE   —   Primara de la Coloniţa: Licitaţii…

Primara de la Coloniţa: Licitaţii dubioase şi casă de milioane în construcție

Primar cu venituri „modeste”, dar cu casă în construcție de zeci de mii de euro. Astfel de proprietăţi are în posesia sa Angela Zaporojan, care din anul 2011 şi până în prezent ocupă funcţia de primar în satul Coloniţa din componența municipiului Chișinău. Funcţionara primeşte un salariu de circa 6000 de lei pe lună, dar construieşte o casă care, în această localitate, valorează între 65 şi 80 mii de euro.

În ianuarie 2017, Angela Zaporojan devine proprietara unui teren cu o suprafaţă de 0,07 ha, iar în luna martie aceasta începe construcţia unei case cu două nivele, în prezent aflată la etapa de finalizare. Pe şantierul casei a fost văzut fondatorul unei firme care a câştigat licitaţia de reparaţie a grădiniţei din sat.

Firmele unei singure persoane şi contractele de milioane cu primăria

La mijloc de 2015 erau începute lucrările de reparaţie capitală a grădiniţei de pe str. B. P. Hașdeu din satul Coloniţa. Conform datelor oferite de Agenţia Achiziţiilor Publice, în iulie 2015, Hiperteh SRL a câştigat un contract cu primăria în valoare de 3 milioane de lei. La scurt timp, în octombrie, altă firmă, Delta Construct SRL, câştiga alt contract în valoare de 1,1 milioane de lei. Aparent nimic ieșit din comun, doar că, la o lună distanţă, Hiperteh SRL mai obţine un contract de 347 mii de lei, aceasta fiind și singura firmă participantă la concurs. În 2016, aceeaşi firmă semnează alte două contracte, în valoare de peste 2,6 milioane de lei. În iulie, o altă firmă, Delta Construct, obţine 1,6 milioane de lei în urma unui tender. Ultimul concurs a fost organizat în luna mai 2017, când deja Forcon Plus SRL semnează cel mai costisitor contract, în valoare de 5,3 milioane de lei. Astfel, pentru reparaţia grădiniţei, primăria din Coloniţa a alocat 13,9 milioane de lei. În valută străină aceasta ar fi circa 670 mii de euro.

De fapt, ZdG a constatat că toate aceste tendere au fost câştigate de către o singură persoană. Hiperteh SRL şi Delta Construct SRL au acelaşi fondator – Gherghişan Constantin. Firma Forcon Plus SRL are şi ea un fondator cu același nume – Gherghişan Mihail, tatăl lui Gherghişan Constantin. De asemenea, cele trei firme îşi au adresa juridică în sectorul Râşcani al capitalei. Forcon Plus este înregistrată pe str. Grigore Vieru nr. 14, iar Hiperteh – pe str. Puşkin nr. 44. Acestea se află la o distanţă de doar un cartier. Firma Delta Construct este înregistrată într-un bloc locativ de pe str. Matei Basarab, 10/2.

Firma care a reparat grădiniţa din sat ar fi participat la construcţia casei primarului

Noua casă a primarului se află pe str. Valea Lacului din localitate. Conform contractului de vânzare-cumpărare, Angela Zaporojan a devenit proprietară a lotului de pământ la 12 ianuarie 2017. Terenul a fost procurat de la Oleacu Claudia, secretara consiliului sătesc, şi de la Oleacu Mihail. Construcţia casei a început în primăvara anului 2017, iar în prezent au fost ridicaţi pereţii, s-a pus acoperişul, au fost instalate uşile şi ferestrele, a fost construit un garaj, iar în jurul casei a fost ridicat un gard.

Constantin Gherghişan, persoana care se află în spatele celor trei firme, s-ar fi ocupat de construcţia casei cu două nivele a primarului Angela Zaporojan. Bărbatul a fost văzut la şantierul casei, aflându-se la volanul unui automobil de model Lexus RX 350. Am încercat să contactăm reprezentanţii firmei Hiperteh SRL. La telefon ne-a răspuns contabila organizaţiei, care ne-a comunicat că Gherghişan nu se află în Moldova. Fiind întrebată dacă firma Hiperteh SRL s-a ocupat de construcţia casei primarului de Coloniţa, aceasta a răspuns că nu cunoaşte nimic la acest subiect. De asemenea, telefonul personal al lui Gherghişan este deconectat. Însă am reuşit să-l contactăm pe tatăl acestuia, Mihail Gherghişan, de la care am aflat că Constantin nu vrea să vorbească cu noi. La subiectul construcţiei casei, bărbatul a declarat că „Constantin nu are nici o atribuţie şi asta e clar ca bună ziua. Voi degeaba ne „trivojîţi” (deranjaţi). Noi şi aşa nu avem lucrători. Noi suntem cinstiţi în privinţa la asta”.

–Tenderele de reparaţie a grădiniţei au fost câştigate de către firme care aparţin familie dvs.

–Nu îmi aparţin mie. Una este a lui (Constantin), una a unui prieten.

–Aceasta nu este un conflict de interese?

–Nu mai este. El are dreptul să participe. Concursul îl organizează beneficiarul. Au câştigat cele care au dat mai puţin. Totul este legitim.

Contactată de ZdG, Angela Zaporojan s-a arătat deranjată de faptul că manifestăm interes faţă de bunurile sale. Fiind întrebată dacă îl cunoaşte pe Gherghişan Constantin şi dacă acesta are vreo legătură cu construcţia casei de pe str. Valea Lacului, primăriţa a răspuns: „Sigur că îl cunosc. Este normal să vină, pentru că este un specialist şi un băiat foarte competent. Nu a fost numai el, a fost mai multă lume – specialişti în domeniu cărora să le cer ajutor. Este o încălcare sau o crimă? El nu are nicio tangenţă cu casa mea”, a declarat aceasta. „Veniţi să vedeţi ce calitate la grădiniţă, ce lucrări. Eu nu am mai lucrat cu nimeni aşa de profesional. De exemplu, dacă în proiect era într-un fel, Constantin se uita şi spunea că aici trebuie de făcut altceva, care este mai ieftin şi mai bun”. De fapt, se pare că lucrările de reparaţie nu au fost executate atât de calitativ precum ne relatează Angela Zaporojan. Ziarul de Gardă a constatat că o parte din acoperiş deja este luată de vânt, probabil din motivul că nu a fost fixată bine. De asemenea, o parte din căptuşeala de lemn a acoperişului se desprinde.

Veniturile şi proprietăţile primarului din Coloniţa

Conform declaraţiei de avere şi interese personale, în anul 2016 Angela Zaporojan a obţinut un venit anual de 7750 de lei din activitatea sa la Liceul „Gheorghe Ghimpu” din localitate, iar din funcţia de primar a obţinut un venit de 79 201 lei. Totodată, funcţionara nu a indicat nicio sursă de venit a soţului sau fiicei. Cu un salariu de aproximativ 6000 de lei lunar, primăriţa cumpără un teren şi construieşte o casă cu două nivele. Pentru comparaţie, un imobil similar din satul Coloniţa costă între 65 şi 80 mii de euro. La acest capitol, Angela Zaporojan a declarat: „casa a fost construită din banii primiţi de la fostul soţ, aflat la lucru în Federaţia Rusă. Casa a fost construită pe banii câştigaţi cinstit de către mine şi familia mea. Asta am să vă zic”. Totodată, primăriţa ne-a mai comunicat că terenul a fost procurat în rate, deoarece ea nu a avut posibilitatea de a achita integral costul acestuia.

Dumitru Ghimpu, consilier la primăria din Coloniţa din partea Partidului Liberal, a declarat că „este dubios că un singur membru al familiei, care este divorţată, iar restul membrilor nu lucrează s-au făcut cu două case. În declaraţia pe venit aceasta obţine 79 de mii de lei, când numai lotul a fost procurat cu 20 de mii de euro, iar casa a fost ridicată în timp de o vară”. Vera Caraman, consilieră din partea PL în Primăria Coloniţa, ne-a comunicat că „apar foarte multe dubii de unde dumneaei îşi construieşte casă pe un salariu mizer, pe când este şi divorţată şi are un copil la întreţinere”.

Casa în construcţie de mii de euro a Angelei Zaporojan din s. Coloniţa

În declaraţia de avere, Angela Zaporojan mai declară un teren intravilan, dobândit în anul 1990, cu o suprafaţă de 0,13 ha. Pe acest teren este construită o casă cu două nivele, ornamentată cu piatră albă, ce iese în evidenţă în raport cu casele din jur. Primara din Coloniţa mai declară şi un automobil de model Volkswagen Bora, cumpărat de aceasta în anul 2010 şi estimat la 7000 de euro. La începutul anului 2017, Ecaterina Ababii, fiica primarului Angela Zaporojan, a primit în dar de la tatăl ei, Sergiu Zaporojan, o casă de 77,9 m2. Aceste bunuri au fost cumpărate de la Ion Stanciu şi Tatiana Stanciu, iar ulterior au fost transmise în proprietatea Ecaterinei Ababii printr-un act de donaţie. Însă recent, casa de model duplex a fost vândută şi transmisă în proprietatea Allei Antoniuc.

Consiliera V. Caraman este de părere că „astfel primarul va încerca să motiveze provenienţa banilor pentru construcţia casei de pe str. Valea Lacului. Este suspect faptul că în anul 2017 soţul procură casa de 42 mii de euro pentru fiica sa şi, automat, în luna februarie procură teren pentru construcţie, iar în martie încep a doua casă. Aici trebuie să ai o bază materială destul de solidă”, a completat aceasta.