/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/STUDIU/ Fiecare al cincilea adolescent consideră o normalitate să transmiți pe internet imagini cu caracter sexual

missing
07 februarie 2018, ora 06:36

Dintre cei 82%, fiecare al cincilea adolescent de 14-15 ani a primit pe Internet fotografii, înregistrări video cu conținut sexual, iar la 16,8% li s-au solicitat astfel de lucruri. Astfel de imagini sunt cerute sau transmise atât de către persoane cunoscute în viața reală, cât și de cele cunoscute doar în mediul online.

Studiul arată că 46,9% la sută dintre respondenții participanți la cercetare nu sunt de acord sub nici o formă să trimită pe Internet poze/video cu părți ale corpului, pe care nu le arată niciodată în public. Însă, practic, fiecare al 5-lea adolescent, cu vârsta 14-15 ani, consideră că a transmite astfel de poze/video este un lucru firesc.

Opt adolescenți, cu vârsta 14-15 ani, dintr-o sută, consideră că se poate practica trimiterea unor astfel de fotografii/video când persoanele se află la depărtare, iar patru, dintr-o sută, atunci când apare frică că persoana pe care o iubești te poate părăsi. Răspunsurile adolescenților relevă o înțelegere eronată a relațiilor de dragoste și necesitatea educației pentru viața de familie, cu accent pe relațiile premaritale.

Atunci când primesc solicitări pentru a transmite informații cu caracter sexual, adolescenții întreprind diverse acțiuni. 75% dintre ei, când primesc solicitări de a trimite informații cu caracter sexual, blochează aceste persoane, 42 la sută șterg orice mesaj de la aceste persoane, 28 la sută preferă să nu spună nimănui și nu răspund în nici un fel la solicitare, 17 la sută comunică despre astfel de solicitări prietenilor și le cer sfatul acestora.

Printre consecințele directe ale transmiterii fotografiilor/înregistrărilor video online, copiii percep posibilitatea ca fotografia intimă să ajungă la o altă persoană, să ajungă pe rețelele de socializare, inclusiv, să fie „modificată, ca persoana să pară mai hidoasă”. Pentru o parte dintre băieți este caracteristic să posteze pozele intime pe diferite site-uri. Respectiv, astfel de poze ajung la colegii de clasă, la administrația instituției de învățământ și la părinți. Alte consecințele sunt: înrăutățirea imaginii și a reputației, hărțuirea, diferite acțiuni de șantaj etc.

Datele studiului fac referință la comportamentul și situațiile cu care s-au confruntat copiii pe parcursul ultimelor 12 luni (octombrie 2016-ocrombrie 2017).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram