/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/STUDIU/ 4 din 10 copii moldoveni până la 10 ani au cont pe rețelele de socializare. Care sunt riscurile?

missing
06 februarie 2018, ora 17:10

Potrivit cercetării, unul dintre cele mai riscante comportamente ale copiilor online este transmiterea imaginilor foto și video intime. Aproape 82 la sută dintre copii au transmis pe parcursul ultimelor 12 luni, prin intermediul Internetului, diverse mesaje, fotografii sau înregistrări video. Dintre aceștia, fiecare al cincilea adolescent de 14-15 ani a primit pe Internet fotografii, înregistrări video cu conținut sexual, iar la 16,8% li s-au solicitat astfel de lucruri. Datele cercetării mai atestă că de obicei adolescentul care a primit astfel de informații, nu a avut doar o singură experiență de acest fel.

 

 

Alarmantă, spun autorii documentului, este și tendința copiilor de 12-15 ani de a se întâlni cu persoanele cunoscute în mediul online. Astfel, fiecare al doilea copil recunoaște că s-a întâlnit în viața reală cu persoane pe care inițial, le-a cunoscut doar pe Internet, lucru pe care majoritatea dintre ei spun că l-au regretat.

 

Doar nouă la sută dintre copii se adresează părinților sau unui adult cerându-i sfatul atunci când primesc solicitări de a transmite informații cu caracter sexual. „Trei din patru adolescenți blochează persoanele care le solicită să transmită informații cu caracter sexual, 17 la sută comunică despre astfel de situații cu prietenii și le cer sfaturi acestora, iar 11 la sută trimit ce li s-a solicitat”, susține Diana Cheianu, autoare a cercetării.

La fel, 8,6% din totalul copiilor cu vârsta de 14-15 ani au expediat fotografii, înregistrări video care să prezinte corpul lor sau părți ale corpului goale, în ultimele 12 luni. Cei care au realizat astfel de acțiuni, o fac din diverse motive: consideră aceste acțiuni normale fiind într-o relație, din curiozitate, dar și pentru că „nu este vreo problemă dacă în fotografie nu se vede fața”. Au fost și adolescenți care au menționat că au întreprins aceste acțiuni fiind amenințați că fotografiile, înregistrările video trimise anterior sau discuțiile cu caracter sexual vor deveni publice.

Îngrijorător este faptul că adolescenții au cunoștințe sumare despre comportamentele riscante online. Practic, fiecare al cincilea adolescent, cu vârsta 12-15 ani, spune că nu cunoaște nimic despre siguranța online, în timp ce restul au doar cunoștințe sumare. Fiind întrebați despre modalitățile în care părinții îi informează despre riscurile online, majoritatea copiilor au menționat că, de obicei, părinții le citesc „lecții moralizatoare” sau acționează extrem – își izolează copiii de la comunicare, le iau laptopurile, tabletele etc.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram