PSRM îşi setează agenda cu PDM?! Un anunţ al lui Plahotniuc de acum jumătate de an, „prioritate” pentru socialişti în 2018

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce acum jumătate de an, preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a anunţat moratoriu în privinţa închiderii şcolilor, aceasta a devenit o „prioritate” şi pentru partidul „pro-prezidenţial” PSRM. Despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi de către actualul preşedinte al PSRM, Zinaida Greceanîi şi deputaţii Vlad Bătrîncea Vlad, Vladimir Golovatiuc şi Vladimir Odnostalco.

Astfel, una dintre priorităţile PSRM pentru sesiunea primăvară-vară a anului 2018 la capitolul „Asistenţa socială, Educaţie, Sănătate” este „Stabilirea moratoriului la închiderea școlilor din Republica Moldova, asigurarea activității școlilor cu predare în alte limbi, inclusiv materiale didactice, cărți etc.”. Aceştia însă nu se opresc doar la prioritatea preşedintelui democrat Vlad Plahotniuc, anunţând drept prioritate şi „stabilirea moratoriul la închiderea instituțiilor medicale din Republica Moldova. Revizuirea și diminuarea prețurilor la serviciile medicale prestate de instituțiile medico-sanitare publice precum și a prețurilor medicamentelor în farmacii”.

Citeşte şi: „Moratoriul” PD nu ține? Guvernul închide patru școli-internat din Republica Moldova

Tot la acest capitol se regăsesc „indexarea pensiilor de 2 ori pe an cu 20% până la atingerea nivelului minim de existență”, „asigurarea tuturor condițiilor pentru angajarea invalizilor în câmpul muncii”, „majorarea indemnizațiilor pentru invalizi cu 10%”, „introducerea noțiunii de capital matern”, „restabilirea fondurilor locale pentru susținerea socială a populației” şi „majorarea valorii compensațiilor unice pentru tinerii specialiști”.

La capitolul „Politic, Neutralitate, Statalitate” principalele priorităţi socialiste sunt „înlocuirea disciplinei de studiu Istoria Românilor cu Istoria Moldovei”, „interzicerea întrunirilor și manifestațiilor unioniste care au drept scop subminarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a RM”, „promovarea Declarației cu privire la neutralitatea permanentă a RM”, „promovarea Rezoluției APCE privind limbile vorbite de minoritățile de naționale”, precum şi „monitorizarea activității și domeniilor de activitate a actualilor miniștri din Guvernul Filip și înaintarea moțiunilor simple”.

În contextul ultimei dintre acestea, PSRM aminteşte că a elaborat și înregistrat în Parlament 16 moțiuni simple, din care în anul 2017 – 4 moțiuni simple, iar niciunul dintre miniștrii menționați nu se mai află în funcție. Asta deşi, miniştrii liberali şi-au depus demisiile odată cu părăsirea de către PL a majorităţii parlamentare, iar alţi miniştri au fost înlocuiţi de către Partidul Democrat, aflat la guvernare, în cadrul aşa-zisei remanieri guvernamentale.

În domeniul economic, socialiştii setează drept prioritare „audierea BNM privind Raportul Kroll-2 și măsurile întreprinse de CNA și Procuratura Generală pentru recuperarea miliardului furat din sistemul bancar”, „audierea ANRE privind tarifele majorate la gazele naturale pentru consumatori casnici”, „protejarea pieţei şi a producătorului autohton”, „introducerea unor întreprinderi de importanță majoră pentru stat în lista bunurilor nepasibile privatizării”, printre acestea fiind „Tutun CTC”, „Barza Albă”, „Aroma”, „Rețele Electrice de Distribuție Nord”, „Rețele Electrice de Distribuție Nord-Vest”, „Centrala Electrică de Termoficare Nord”, „Metalferos”, „Aeroportul Internațional Chișinău”, „Calea Ferată”, „AirMoldova”, „Moldtelecom” și altele, dar şi „extinderea termenului desfăşurării activităţilor patentei de întreprinzător, pînă la data de 31 decembrie 2022”.

În domeniul „Juridic” principalele peiorităţi ale fracţiunii socialiste vor fi modificarea Codului Penal în privinţa introducerii unei sancțiuni pentru funcționarii electorali care vor comite „fraude electorale în contextul aproprierii alegerilor parlamentare în anul 2018”, dar şi „responsabilitatea Guvernului pentru neprezentarea în termen a legii bugetului anual”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...