10:41:05 19.04.2024
Stiri

Mitropolia Basarabiei cere Comisiei naţionale de heraldică de la Chișinău să nu aprobe frauda comisă de aşa-zisa „Mitropolie a Chişinăului şi a întregii Moldove” prin confiscarea stemei istorice a Mitropoliei Basarabiei

Știri 06.02.2018 14:20 Vizualizări2649 Autor: Ziarul National
Mitropolia Basarabiei cere Comisiei naţionale de heraldică de la Chișinău să nu aprobe frauda comisă de aşa-zisa „Mitropolie a Chişinăului şi a întregii Moldove” prin confiscarea stemei istorice a Mitropoliei Basarabiei InfoPrut


Mitropolia Basarabiei condamnă încercarea structurii locale a Patriarhiei Ruse de la Moscova, numită impropriu şi „Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove” de a se substitui structurii eclesiastice canonice din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei. Astfel, structura Patriarhiei Ruse de la Moscova încearcă să-şi însuşească fraudulos patrimoniul istoric şi spiritual al Mitropoliei Basarabiei, transmite Romanian Global News.

Acum câţiva ani. aşa-zisa „Mitropolie a Chişinăului şi a întregii Moldove" i-a inclus abuziv şi samavolnic în lista ierarhilor care au slujit Biserica Rusă în acest spaţiu, de la mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni până la mitropolitul Vladimir Cantarean, şi pe mitropoliţii Basarabiei Gurie Grosu şi Efrem Enăchescu, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Mitropolia Basarabiei califică includerea ierarhilor săi în respectiva listă a Bisericii Ruse drept un act de confiscare identitară şi o jignire adusă memoriei acestor vrednici slujitori, în duh curat de adevăr şi unitate, în mijlocul neamului românesc de la răsărit de Prut.

În lipsa unei istorii canonice autentic creştine şi a unor însemne istorice proprii, foarte recent capul aşa-zisei „Mitropolii a Chişinăului şi a întregii Moldove" a anunţat cu multă fală şi zgomot mediatic că „după trei ani de lucrări" a comis încă o fraudă în raport cu Mitropolia Basarabiei. Structura necanonică înfiinţată printr-un Ukaz al ţarului rus Alexandru I din 21 august 1813, iar apoi readusă cu forţa tancurilor sovietice de ocupaţie, şi-a mai însuşit abuziv, cu de la sine putere, un element din patrimoniul istoric şi spiritual al Mitropoliei Basarabiei: stema din perioada interbelică, însemn heraldic aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române înaintea ocupaţiei sovietice din 1940.



Odată cu încheierea formală a perioadei de ocupaţie sovietică şi reactivarea Mitropoliei canonice a Basarabiei la 14 septembrie 1992, stema sa istorică a fost revalidată, iar ulterior modificată, prin înlocuirea icoanei Naşterii Domnului cu icoana Învierii Domnului, fapt aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2007 şi reflectat în completările la Statutul de organizare şi funcţionare a Mitropoliei Basarabiei.

Conform celor aprobate prin ordinul nr. 33 din 22.02.2007 al Serviciului de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, Mitropolia Basarabiei „potrivit tradiţiei heraldice bisericeşti, Mitropolia are o stemă proprie care va fi utilizată în antetul Mitropoliei, sigiliul Mitropoliei, ştampila personală a Mitropolitului, pe frontispiciul publicaţiilor bisericeşti şi pe foaia de titlu a tipăriturilor bisericeşti, va fi brodată cu fir de aur pe steagul Mitropoliei, va fi sculptată pe frontispiciul Catedralei şi pe tronul mitropolitan. Stema Mitropoliei Basarabiei reprezintă: un scut de argint cu un brâu roşu, încărcat cu icoana Învierii Domnului, timbrat cu mitră de aur, aşezat pe o cârjă episcopală şi o cruce de aur, încrucişate, însoţite de omofoare albastre încărcate cu cruciuliţe de aur, brodate cu galon şi franjuri de aur, şi având în partea inferioară o eşarfă desfăşurată în trei segmente de bază pe care sunt imprimate cu majuscule, în limba română, cuvintele „Întru lumina Ta vom vedea Lumină”.”

De asemenea, conform celor aprobate prin ordinul nr. 33 din 22.02.2007 al Serviciului de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, în temeiul Deciziei definitive a Colegiului civil şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme a Republicii Moldova din 14 aprilie 2004, pronunţate în dosarul nr. 3rh-58/04, „Mitropolia Basarabiei este succesoarea spirituală, canonică, istorică a Mitropolia Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv”.

Prin urmare, constituie fraudă şi furt intelectual însuşirea numelor ierarhilor Mitropoliei Basarabiei din perioada interbelică şi până în 1944 inclusiv, ca şi însuşirea integrală sau în parte a stemei, drapelului şi altor însemne heraldice istorice sau actuale ale Mitropoliei Basarabiei, precum şi a altor creaţii sau elemente care compun bogatul patrimoniul istoric, canonic şi spiritual al Mitropoliei Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei cere aşa-zisei „Mitropolii a Chişinăului şi întregii Moldove” să renunţe la gestul său de furt intelectual şi confiscare identitară privind preluarea abuzivă, cu mici intervenţii, a stemei Mitropoliei Basarabiei de până în anul 1944 inclusiv.

Totodată, Mitropolia Basarabiei face apel public către Comisia naţională de heraldică să nu aprobe pe seama aşa-zisei „Mitropolii a Chişinăului şi a întregii Moldove” stema istorică a Mitropoliei Basarabiei de până în 1944 inclusiv, a cărei succesoare istorică, canonică şi spirituală este Mitropolia Basarabiei de astăzi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md