Mold Street: Scandalul produselor lactate fără lapte. Cine este milionarul, implicat în furtul miliardului, care controlează afacerea JLC

f8a6e836b0f1ad8fc45bf1ee7adc6631

Compania de lactate JLC, principalul figurant în scandalul legat de calitatea produselor lactate a fost vizitată de experții de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). JLC face parte dintr-un imperiu al laptelui cu vânzări de peste 300 de milioane de euro, controlat din Germania de milionarul moldovean Vladimir Jardan, informează Mold Street.   

Controlul vine după rezultatele unei expertize de laborator publicate de logos.press.md care a arătat că dintr-un număr de 126 de probe supuse testelor de laborator, neconformități ai parametrilor de calitate au fost stabiliți în produsele fabricate de câțiva producători autohtoni și doi furnizori de aceste produse din Ucraina.

În special era vorba de produse lactate de pe rafturile magazinelor din țară, care nu ar conține grăsimi de proveniență animală.

Printre produsele cu cea mai mare fracție de grăsimi de proveniență străină se numărau anume cele de la compania JLC, administraţia căreia susţine că datele expertizei nu corespund adevărului. JLC este cel mai mare procesator de produse lactate din Moldova şi ocupă locul patru în topul întreprinderilor în industria prelucrătoare (după cifra de afaceri din anul 2016), potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Ultimul raport financiar făcut public de companie este însă cel pentru anul 2014, când a înregistrat o cifră de afaceri de peste 921 milioane lei. În anii 2015-2016 cifra de afaceri a trecut de un miliard de lei.

 

Cifra totală a afacerilor din cadrul grupului JLC (Jardan Lapte Company) se ridică la peste 300 de milioane de euro. Despre Vladimir Jardan care ar sta în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării speciala de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Întregul articol îl puteți citi pe mold-street.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente