(VIDEO) Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, informaţi despre „încălcările drepturilor constituţionale” ale politicianului Renato Usatîi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O delegaţie a „Partidului Nostru”, formată din vicepreşedinţii formaţiunii Ilian Caşu şi Elena Griţco, a mers la Strasbourg unde au avut un şir de întrevederi, inclusiv cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia privind încălcările drepturilor constituţionale ale liderului formaţiunii politice, Renato Usatîi.

Potrivit lui Caşu, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, părţile au avut o discuţie pe marginea mai multor subiecte, în special, în privinţa „sistemului mixt al binomului Plahotniuc-Dodon şi cum autorii acestei schimbări a legislaţiei naţionale folosesc legislaţia pentru a-l bloca a treia oară pe Renato Usatîi, primarul de Bălţi şi liderul „Partidului Nostru” de a participa în alegerile parlamentare”.

„În special, am explicat noţiunea de certificat de integritate şi cerinţa în legislaţia schimbată ca, candidatul atât în circumscripţia uninominală, cât şi cea naţională să se prezinte personal la autorităţile naţionale şi este făcut exact pentru a-l bloca pe Usatîi să participe în scrutinul electoral, astfel, încălcându-i drepturile constituţionale”, a declarat el.

Din partea sa, Elena Griţco a subliniat că, în cadrul întrevederii, au vorbit şi pe marginea subiectului referendumului pentru încrederea oferită primarului Renato Usatîi, iar potrivit ei, Comisia Electorală Centrală s-a dovedit a fi dependentă de opinia şefului Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, Octavian Mahu.

„Am informat, din prima sursă, prin ce teroare au trecut colegii mei de la Bălţi, prin greva foamei, şi cauzele acestei terori declanşate împotriva consilierilor din municipiul Bălţi şi Renato Usatîi. I-am informat nemijlocit despre notificarea semnată de şeful Oficiului teritorial a Cancelariei de Stat, domnul Mahu. I-am informat că deja sunt notificate aceste două decizii şi Cancelaria de Stat solicită abrogarea acestor două decizii [privind desfăşurarea referendumului]”, a declarat ea.

„Ei şi-au exprimat îngrijorarea privind situaţia de la Bălţi şi [ne-au informat că] este în proces de elaborare raportul privind sistemul mixt în Republica Moldova”, a concluzionat Griţco.

Delegaţia „Partidului Nostru” se află la Strasbourg unde are loc sesiunea plenară a Parlamentului European, care va continua până pe 8 februarie. Vicepreşedinţii formaţiunii intenţionează să desfăşoare un şir de întrevederi cu funcţionarii europeni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...