Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CRJM despre interceptările telefonice: „datele…

CRJM despre interceptările telefonice: „datele prezentate de Procuratura Generală ridică serioase semne de întrebare”

Sursa: worldbulletin.net

Numărul de interceptări pentru anul 2017 enunțat de Procuratura Generală − 3 142, este de cel puțin 3 ori mai mic decât cifrele pentru primele 9 luni ale anului 2017 publicate de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) − 9 471. Informația a fost prezentată de Centrul de Resurse Juridice din R. Moldova (CRJM), care a ținut să vină cu o clarificare, după ce Procuratura Generală a acuzat ONG-ul de prezentare eronată a datelor privind numărul interceptărilor telefonice.

Potrivit raportului statistic pentru primele nouă luni ale anului 2017 al AAIJ, între 1 ianuarie și 30 septembrie 2017, instanțele de judecată au acceptat 9 471 de demersuri ale procurorilor de autorizare a interceptării convorbirilor telefonice din 9 790 parvenite și examinate. Respectiv, 306 de demersuri au fost respinse.

Sursa: Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești

„Diferența dintre rapoartele statistice oficiale ale AAIJ și datele cu care operează Procuratura Generală ridică serioase semne de întrebare, care urmează să fie explicate de aceste instituții. Sperăm că Procuratura Generală și AAIJ vor veni cu clarificări plauzibile în acest sens”, se arată în comunicatul CRJM.

În comunicatul de presă al Procuraturii Generale din 5 februarie 2018,  se menționa că, pe parcursul anului trecut, o organizație neguvernamentală a furnizat informații precum că „interceptarea convorbirilor telefonice se utilizează foarte des, fiind aduse și cifre de ordinul zecilor de mii” și că „fiind analizate aceste informații … și comparate cu starea reală a lucrurilor, obținută din surse legale și publice, s-a dovedit existența unor mari divergențe”. În octombrie 2017, CRJM a publicat un infografic despre datele statistice privind numărul interceptărilor convorbirilor telefonice în R. Moldova în perioada 2006 – iunie 2017. CRJM a întocmit acest tabel în baza datelor statistice publicate de AAIJ.

Foto: worldbulletin.net