(DOC) PAS cere tragerea la răspundere penală a conducerii ANRE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președinta PAS, Maia Sandu, a depus astăzi un denunț la Procuratura Anticorupție prin care a cerut tragerea la răspundere penală a persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică pe faptul neajustării tarifelor pentru gazele naturale în perioada anilor 2016, 2017 și 2018.

Din cauza inacțiunii acestei autorități publice, cetățenii Republicii Moldova au plătit cu peste 1,5 miliarde de lei mai mult faţă de costurile reale ale furnizorului de gaze S.A. „Moldovagaz”, conform denunțului.

În prezent, consumatorii casnici achită gazele naturale conform unui tarif de 6,138 leu pentru 1 m3 pentru volumul ce nu depășește consumul de 30 m3 și 5,892 pentru volumul ce depășește 30 m3. Aceste tarife au fost aprobate prin hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 26 ianuarie 2016.

Reieșind din volumul mediu anual de gaze ce circa 1 miliard m3, rezultă că consumatorii au achitat în anii 2016, 2017 și 2018 peste 1,5 miliarde de lei în plus față de costurile reale ale furnizorului de gaze. Suma respectivă reprezintă, de fapt, o plată în avans din partea consumatorilor, conform denunțului. 

Conform documentului, prin neajustarea tarifelor la gazele naturale, determinată, pe de o parte, de inacțiunea ANRE în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor legale cu privire la ajustarea anuală a tarifelor, iar, pe de altă parte, de inacțiunea ANRE în ceea ce privește nemodificarea Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale care ar fi făcut posibilă ajustarea tarifelor în cursul anului 2016 și 2017  din intenția regulatorului, avându-se în vedere devierile semnificative ale prețului de procurare a gazelor naturale, populației i s-a adus un prejudiciu de 1,5 miliarde de lei.

Din aceste motive, în opinia Maiei Sandu, există o bănuială rezonabilă privind comiterea de către persoanele cu funcții de răspundere din cadrul ANRE a unor acte de corupție și infracțiuni conexe. 

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...