Comitetul Internaţional Olimpic rămâne pe poziţii în privinţa ruşilor exoneraţi de TAS

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) i-a respins, luni, fără menajament pe cei 15 sportivi ruşi exoneraţi de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de o suspendare pe viaţă pentru dopaj, reafirmând că nu vor fi invitaţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, care debutează vineri, informează AFP.

Prin această decizie, CIO întăreşte determinarea de a-şi păstra independenţa faţă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, a cărui decizie surprinzătoare de joi a generat decepţie pentru Thomas Bach, preşedintele instanţei olimpice.

Pentru moment, 169 de sportivi ruşi sunt invitaţi oficial la Jocurile Olimpice şi vor fi prezenţi la PyeongChang.

Cei 169 de sportivi au fost aleşi după o scrupuloasă analiză a comportamentului lor trecut şi prezent, care trebuie să fie cât mai diferit posibil faţă de cel care a condus la suspendarea ţării lor pentru dopaj instituţionalizat.

Joia trecută, TAS a anulat total sancţiunile şi suspendările pe viaţă dictate împotriva a 28 de sportivi sau membri ai staff-ului Rusiei, dictate de CIO pentru presupusa implicare a acestora în sistemul de dopaj instituţionalizat din ţara lor.

O comisie de disciplină a CIO a suspendat pe viaţă, în total, 43 de sportivi ruşi, dintre care 42 au făcut apel la TAS, iar 28 dintre aceştia au obţinut anularea totală a sancţiunilor lor, în timp ce alţi 11 au scăpat la rândul lor de suspendările pe viaţă, însă le-a fost menţinută interdicţia de participare la Jocurile de la PyeongChang.

Sâmbătă, CIO a anunţat că dintre cei 28 de sportivi sau tehnicieni exoneraţi, 15 (13 sportivi în activitate şi 2 antrenori) au şanse să ia parte la JO 2018, după ce cazurile lor vor fi analizate de către o comisie a forului olimpic mondial.

În celelalte 13 cazuri, deşi TAS le-a anulat total sancţiunile, sportivii respectivi au fost declaraţi neeligibili ori s-au retras între timp din activitate.

„Întrucât comisia forului olimpic de revizuire a invitaţiilor a luat notă de decizia TAS, s-a consemnat, de asemenea, că deciziile argumentate care au condus la această decizie nu au fost făcute publice. Comisia mai subliniază că rolul său nu este acela de a dovedi încălcarea regulilor antidoping, ci de a confirma că sportivii pot fi consideraţi drept curaţi şi pot candida la primirea unei invitaţii în calitate de sportiv olimpic al Rusiei pentru JO de iarnă de la PyeongChang”, se mai arată în comunicatul CIO.

„În consecinţă, comisia forului olimpic a recomandat CIO să nu extindă invitaţiile la Jocurile Olimpice şi pentru aceste 15 persoane, aşa cum a cerut Comitetul Olimpic Rus (ROC), suspendat la rândul său”, a transmis forul olimpic internaţional.

La rândul său, TAS a răspuns prin intermediul unui comunicat: „Sportivii trebuie să aibă încredere în procedura judiciară la toate nivelurile, în special în faţa TAS”, a precizat John Coates, preşedintele consiliului TAS.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...