Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului „nu-mixt” se convoacă din nou. Când va avea loc şedinţa de constituire a noului grup

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Membrii Grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt se vor convoca repetat pentru organizarea acestuia. Asta după ce Comisia Electorală Centrală a respins solicitarea de înregistrare a grupului convocat la 17 decembrie 2017, motivând că ar fi fost admise mai multe neconformități în activitatea grupului de inițiativă și deciziile luate de acesta.

Despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele grupului de iniţiativă, Stela Uţică, potrivit căreia desfăşurarea unei noi adunări va avea loc duminică, 11 februarie, cu începere de la ora 10:00, în sala Filarmonicii Naţionale. Înregistrarea participanţilor va începe la ora 8:30.

Aceasta a amintit tuturor doritorilor de a se implica în colectarea semnăturilor pentru desfăşurarea referendumului, să nu uite buletinele acasă, dar şi copii ale acestora, penru a se înregistra oficial în calitate de participanţi.

„Haideţi să fim uniţi şi organizaţi, ca să facem foarte dificilă o nouă decizie de neînregistrare a grulupului de iniţiativă”, a îndemnat Uţica.

Fostul prşeedinte al grupului de iniţiativă, Ştefan Gligor, a anunţat că Biroul executiv al grupului de iniţiativă respins de CEC a atacat în instanţă Comisia Electorală Centrală, săptămâna trecută fiind înregistrată cererea prealabilă în care au fost expuse toate argumentele precum că decizia Comisiei a fost una ilegală. Acum CEC are la dispoziţie 30 de zile pentru a anula decizia, în caz contrar fiind iniţiat procesul judiciar.

„Noi am atins practic limita de jos şi nu există o altă cale de a debloca această situaţie, decât dreptul de a ne întoarce dreptul la alegeri cinstite. În baza sistemului mixt, ele ar putea fi parţial corecte, dar nu vor fi cinstite pentru că rezultatul a fost presetat în interesul partidului de guvernământ”, a spus Ştefan Gligor.

Astfel, potrivit lui, există doar două căi de „a accepta scenariile” şi „a-i lăsa să câştige alegerile” sau de „a ne împotrivi, a refuza această strategie de divizare a societăţii şi înrăire a oamenilor”. „Primul grup a reuşit, după mine, pentru prima dată în peste două decenii unirea sub aceeaşi umbrelă a unor oameni cu viziuni politice diametral opuse. Eu cred că acesta este începutul sfârşitului acestui regim. Nu există o altă cale decât să opunem rezistenţă”, a mai spus fostul preşedinte al grupului de iniţiativă din 17 decembrie.

Vedeţi şi: A fost constituit grupul de inițiativă pentru referendumul de anulare a sistemului mixt. Organizatorii au purtat mărțișoare

Amintim că la ședința de constituire a grupului de inițiativă din data de 17 decembrie au participat circa 650 de persoane, mult peste minimul de 300 de persoane care ar trebui să existe pentru respectarea prevederilor legale în acest sens. Cu toate acestea, după depunerea actelor la Comisia Electorală Centrală, aceasta a respins solicitarea. În argumentarea sa, președintele CEC, Alina Russu, care a raportat proiectul, a făcut trimitere la mai multe neconcordanțe privind numărul de participanți la ședința de constituire a grupului și procedurile de organizare a acestuia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...