Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul Apărării din România a…

Ministrul Apărării din România a fost la Chișinău. Despre ce a discutat cu Sturza?

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale a României, se află într-o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia omologului său Eugen Sturza. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre continuarea colaborării între cele două state, precum și desfășurarea exercițiilor militare, pentru dezvoltarea celor două armate. Despre aceasta au anunțat cei doi miniștri în cadrul unui briefing de presă.

army.md

„Am reiterat că România este și va rămâne un susținător al R. Moldova și o va ajuta să-și atingă obiectivul de a se integra în Uniunea Europeană.  R. Moldova nu este doar un stat vecin, ci și unul strategic și promitem să respectăm suveranitatea R. Moldova… Anul 2018 este un an bogat în exerciții cu militarii români și schimb de experiență. Vom dezvolta cooperarea practică nu doar prin exerciții, dar și prin mărirea numărului de locuri la instituțiile de învățământ militar. La nivel de decizie politică nu există niciun dubiu că între cele două țări au relații excelente, cel puțin referitor la Ministerul Apărării”, a declarat Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale al României.

În același timp, Eugen Sturza, ministrul Apărării R. Moldova, a menționat că anul 2018 va fi unul mai bogat în exerciții comparativ cu anul 2017. „Anul trecut nu a fost cel mai bun an din punct de vedere de instruire internațională, dar aceatsa nu este vina noastră, ci a altor factori de decizie. Pentru anul 2018 avem planificate mai multe exerciții militare în afara țării, inclusiv în România”, a anunțat Sturza.

Amintim că la începutul lunii septembrie 2017, Igor Dodon, șeful statului, a interzis militarilor moldoveni să participe la un stagiu de pregătire în Ucraina.  „Conform Constituției, R. Moldova este un stat neutru, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar”, a spus atunci Dodon.

Această decizie a șefului statului a fost criticată dur de mai mulți oficiali, inclusiv și de către fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru.

„La 26 de ani de la înființare, Armata Națională a R. Moldova continuă să fie Cenușereasa statului, în special a bugetului. Neglijată și umilită, Armata Națională a devenit ținta unor politici de distrugere gestionate din afara țării și puse în aplicare de Igor Dodon. Izolată, cu relațiile de colaborare externă blocate de către Dodon, cu un buget minuscul, Armata Națională a R. Moldova a intrat într-un proces de degradare major. Zeci de ofițeri, subofițeri și militari angajați prin contract demisionează lunar din armată demoralizați fiind de lipsa de perspectivă și greutățile financiare. Într-un context internațional și regional inflamat, cu riscuri militare ridicate, acțiunile lui Igor Dodon și indiferența guvernului generează R. Moldova vulnerabilități ce pot fi fatale”, a menționat Șalaru.

Potrivit Ministerului Apărării, circa 554 mln de lei este bugetul oferit instituției pentru anul 2017. Deşi cifra este cu aproximativ 5 milioane de lei mai mare decât bugetul instituţiei pentru anul 2016, ea reprezintă doar 0,40% din Produsul Intern Brut (PIB) al R. Moldova, fiind mai mică faţă de 2015 (0,41%) şi 2016 (0,42%). În ultimii trei ani a scăzut şi numărul exerciţiilor militare, dar şi al militarilor care au participat la ele în ţară sau peste hotarele ei. Dacă în 2015, nu mai puţin de 1504 militari ai Armatei Naţionale participau la 18 exerciţii militare, în 2016, în operaţiuni similare au fost angrenaţi 1268 de militari. Pentru 2017, MA anunţă că la 16 exerciţii militare vor participa 1151 de militari ai Armatei Naţionale.

Asta în timp ce, autoritățile regiunii transnistrene investesc sume mari pentru echiparea și modernizarea armatei din regiune. Astfel, în anul 2015, regiunea transnitreană a cheltuit circa 18 mln de euro, pe lângă ajutorul financiar oferit de Federația Rusă, pentru echiparea și dotarea armatei din regiune.

Citiți aici:

Armata Naţională: Cifre sumbre şi secrete de stat

Regiunea transnistreană sărbătorește „Ziua Republicii” cu o paradă militară