Vești de la București care îl vor înfuria pe Dodon: România invită militarii moldoveni la exerciții bilaterale și multinaționale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Militarii Armatei Naționale vor participa în acest an la mai multe exerciții, alături de militari români. Este vorbe de exerciții bilaterale și multinaționale, împotriva cărora se expune președintele Igor Dodon, or acesta a interzis în toamna anului trecut participarea a 57 de militari la exercițiul de pregătire „Rapid Trident” în Ucraina.

În cadrul unei întrevederi dintre ministrul Apărării, Eugen Sturza, și omologul său român, Mihai Fifor, au fost analizate posibilitățile de participare a militarilor moldoveni la exercițiile Uniunii Europene. Conform lui Sturza, partea românească intenționează să ajute militarii moldoveni în efectuarea pregătirilor corespunzătoare.

„Am analizat posibilitatea de participare la exercițiile Uniunii Europene de gestionare a crizelor, în comun sau cu sprijinul României. Această intenție însă necesită o pregătire minuțioasă. Este important ca militarii moldoveni să se antreneze alături de cei români în misiuni bilaterale și în cele multinaționale. În acest sens, am exprimat recunoștință pentru invitația de a participa la exercițiile militare de anul curent. Sunt convins ce militarii celor 2 armate vor demonstra că sunt buni ostași și prieteni”, a punctat Eugen Sturza.

La rândul său, ministrul Apărării de la București, Mihai Fifor, a salutat deschiderea oficiului NATO la Chișinău și a dat asigurări că România va furniza asistență în procesul de modernizare al Armatei Naționale a Republicii Moldova.

„Republica Moldova reprezintă un partener strategic pentru România. Nu suntem doar vecini, vorbim aceeași limbă, avem aceleași tradiții și valori. Participarea la exerciții comune în 2018 și prezența militarilor moldoveni alături de cei români va crește gradul de formare de spirit și experiență între cele două armate. Am stabilit că 41 de militari care se vor instrui în instituțiile militare românești. Vom analiza și numărul de burse care urmează a fi oferit Republicii Moldova”, a punctat ministrul român al Apărării.

Citește și: (DOC) Dodon tună şi fulgeră: Verifică unitățile militare pentru a vedea dacă militarii au plecat în Ucraina

Amintim că, în luna septembrie 2017 președintele Igor Dodon a interzis participarea unui contigent de militari moldoveni la un exercițiu multinațional în Ucraina, tocmai pentru că exercițiul avea acest caracter. Militarii însă au plecat, noaptea, în țara vecină la instruire împotriva criticilor lui Dodon.

Citește și: Revenit din vacanţă, Dodon şi-a amintit că este comandant suprem al forțelor armate: „Nu voi permite ca soldații moldoveni să fie piese în mașinăria vreunui bloc militar”

Ulterior, acesta a criticat proiectul Forțelor Navale ale Statelor Unite (United States Navy) de a construi unele obiecte militare la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca.

Mai mult, pentru prima dată șeful statului a fost suspendat temporar din funcție tocmai pentru că a refuzat să-l numească pe Eugen Sturza șef la ministerul Apărării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...