/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Platforma DA vrea un Fond de intervenții pe Piața agroalimentară. Funcțiile acestuia

missing
05 februarie 2018, ora 12:31

Astfel, Platforma DA vrea instituirea unui Fond de intervenții special pe Piața agroalimentară. În acest sens, membrii DA spun că în 2008 urma să intre în vigoare Legea nr. 257 privind organizarea şi funcţionarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare, care prevede crearea Fondului special de Intervenții pe piaţă, însă până în prezent un Fond de Intervenții în Republica Moldova nu există.

Fondul era destinat procurării de către stat, în anumite situații critice, a unor cantităţi determinate de producție agricolă, cu constituirea şi depozitarea stocurilor de intervenţie şi introducerea ulterioară pe piaţă a acestora.

De exemplu, în situația când prețurile la unele produsele agricole, cum ar fi grâul, porumbul, orzul, carnea în masă vie etc. scad până sub pragul de rentabilitate pentru producătorii agricoli, entitatea publică abilitată intervine pe piață și procură din banii Fondului de intervenții anumite cantități de produse la prețuri avantajoase pentru agricultori, creând stocurile necesare. Ulterior, în cazul unor calamități naturale (secetă excesivă, înghețuri etc.), când se atestă creșterea prețurilor la producția agricolă, statul intervine pe piața produselor alimentare, prin vânzarea stocurilor create anterior. Produsele respective sunt comercializate la prețuri mai reduse decât cele de piață, astfel încât costurile produselor de primă necesitate pentru populație să nu crească brusc.

Astfel, Platforma DA cere ca Legea nr. 257 să fie respectată și implementată plenar, ceea ce ar corespunde intereselor fermierilor și consumatorilor și, totodată, ar slăbi esențial cartelul intermediarilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram