Aproape 50% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite: Oamenii se debarasează însă greu de obiceiurile rele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancerul continuă să facă în fiecare an mii de victime. Omenirea așteaptă să fie descoperit leacul pentru cancer, dar progresele sunt timide, pentru că ”celula canceroasă este una dintre cele mai parșive”, după cum susțin medicii. Ea se adaptează noilor tratamente și nu mai are nicio reacție. Totuși, grație medicinei moderne, sunt speranțe și una dintre ele este imuno-oncologia.

Ziua Mondială contra Cancerului este marcată pe 4 februarie, ocazie cu care specialiștii din întreaga lume readuc în atenție această boală a secolului XXI și vorbesc despre prevenție, detectare și noile metode de tratament.

Cancerul cauzat de fumat este mai rar în țările din lumea a III-a, însă este din ce în ce mai răspândit în țările în care industria este dezvoltată, unde tot mai mulți oameni fumează.

Cancerul se poate instala și la copii și adolescenți, cele mai frecvente forme fiind leucemiile, limfoamele, tumorile renale și cerebrale. Din fericire, acestea sunt rare, iar tratamentul destinat copiilor a fost îmbunătățit foarte mult în ultimii ani, crescând ratele de supraviețuire și chiar de vindecare.

Cum apare cancerul

Apariția cancerului este legată de modificări majore la nivelul ADN-ului celulor normale. Aceste modificări, care fac o celulă normală să se transforme într-o celulă canceroasă, sunt adesea determinate de factori pe care îi putem influența într-un mod relativ simplu.

Deși 50% dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală continuă să crească.

Fumatul, infecțiile și obezitatea, primii factori de risc în apariția cancerului.

În top trei factori de risc pentru apariția cancerului figurează fumatul, infecțiile și obezitatea. Contează însă foarte mult și expunerea excesivă la soare, sedentarismul, dieta, consumul de alcool sau poluanții atmosferici.

Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a cancerului pulmonar, după cum poate am fi crezut. Cancerul de vezică urinară, cancerul ovarian sau uterin, cancerul de cap și gât sau cancerele sistemului digestiv – de esofag, stomac, ficat și pancreas, toate sunt corelate cu fumatul, explică medicul Geantă.

Un procent important dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitic B sau C poate dezvolta, la un moment dat, cancer de ficat.

Infecția cu virusul numit HPV se asociază cu apariția cancerului de col uterin.

Trei tipuri de cancer de piele apar ca urmare a expunerii necontrolate la soare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...