Protestele din Rusia la adresa lui Putin nu mai sunt o excepție: Ce s-a întâmplat?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ceva s-a schimbat în ce privește protestele la adresa liderului rus. Deși candidatura lui Alexei Navalni a fost blocată de biroul electoral, acesta a continuat să-și facă treaba de conducător al Opoziției.

Săptămâna trecută, în mai multe orașe din Rusia, acoperind șapte fusuri orare, s-au desfășurat manifestări împotriva lui Vladimir Putin.

„Alexei Navalni, un militant anticorupție care a devenit cel mai proeminent critic al lui Putin, a fost arestat și târât cu violență, fiind urcat într-o dubă de către polițiști, pe când acesta încerca să se alăture unui grup de protestatari din Moscova”, a relatat postul de televiziune ABC News într-un reportaj despre ultimele demonstrații anti-Putin din Rusia.

Deși participarea la acestea nu a fost numeroasă, de ordinul sutelor și miilor de oameni, faptul că s-au desfășurat pe o suprafață extinsă, atât în estul, cât și în vestul țării, arată o modificare în ce privește modul de acțiune a Opoziției, dar și modificare în ce privește atitudinea oamenilor.

De la muzică la campanii militare

De-a lungul celor 18 de ani de conducere autoritară a liderului rus, împotriva sa au fost nenumărate proteste, unele de zeci de mii de oameni. Să amintim aici și mișcarea Pussy Riot realizată de o formație de muzică punk-rock formată din mai multe tinere care-l contestau violent pe Vladimir Putin în melodiile și manifestațiile lor extreme. Trei dintre ele au fost arestate în 2012 și condamnate pentru huliganism la doi ani de închisoare cu executare.

Mișcarea politică anti-Putin a fost stopată de campania militară pornită împotriva Ucrainei și de anexarea Crimeei, transformându-l pe Vladimir Putin într-un erou extrem de popular printre ruși.

Dar timpul a trecut, iar cei 18 ani de exercitare permanentă a puterii și-au pus amprenta asupra fostului agent KGB. Un nou tip de contestare se desfășoară acum pe întregul teritoriu al Rusiei.

„Domnul Navalni a organizat proteste anticorupție în Rusia în lunile martie și iunie, mobilizând în special tinerii din clasa de mijloc, iar în campania sa, el a promis să organizeze proteste tot mai dese înainte de alegerile din 18 martie pentru a sublinia că votul este o fraudă, iar Kremlinul manipulează întregul proces electoral”, descrie cotidianul New York Times noul tip de campanie politică pus în practică de Alexei Navalni.

Dacă va fi o schimbare, aceasta va începe după alegeri

Dar această campanie nu va avea niciun efect major în ce privește alegerile din 18 martie 2018 când Vladimir Putin este așteptat să câștige un nou mandat de șase ani.

Alexi Navalni, cu toată amploarea pe care a luat-o lupta sa împotriva președintelui rus, a fost scos din joc. Tot ce se întâmplă acum, toată rezistența, protestele unei noi generații față de politica impusă de Kremlin, va avea efect abia după alegerile din martie.

Mai mulți experți în politica Rusiei anunță că acesta va fi ultimul mandat de președinte al lui Vladimir Putin, iar luptele pentru putere vor începe din prima zi de după alegeri.

„Dacă putinismul intră încet în etapă finală, atunci pregătirea pentru schimbări importante în Rusia are sens. Dacă cineva ar fi fost pregătit pentru prăbușirea sistemului sovietic, s-ar fi putut evita o puzderie de greșeli, oferind Rusiei post-sovietice echivalentul unui Plan Marshall.

Acest plan ar fi împiedicat Rusia să devină un stat autoritarist. Pentru modernizarea și stabilitatea sa, Rusia nu va avea altă cale decât să se întoarcă spre Europa, spune această teorie. Când va veni momentul, Moscova ar trebui să primească un pachet de beneficii care să înlesnească apropierea de Occident, cu condiții stricte, inclusiv retragerea trupelor din Ucraina, Georgia și Moldova”, scrie Natalie Nougayrede pentru cotidianul britanic The Guardian.

Cele două posibilități ale liderului rus

Pe de-o parte, președintele rus va încerca să-și păstreze influența și, probabil, să-și găsească un succesor, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui, el fiind alesul lui Boris Elțin.

Pe de altă parte, în jurul liderului rus se va da o luptă de poziționare favorabilă în perioada realizării succesiunii. Dar nimeni nu poate da garanții că nu vor exista tensiuni politice pe parcursul acestui proces.

După ultimele proteste, după întinderea lor, e destul de clar că Alexei Navalnii va avea un cuvânt de spus la un moment dat, iar Putin va trebui să se poziționeze în raport cu nouă mișcare politică din Rusia. Întrebarea este dacă va încerca să o integreze, adică îl va accepta pe Navalnii drept succesor, sau va pune la cale eliminarea acestuia?

În Rusia, sistemul autoritar creat de Putin pentru a-și exercita puterea trebuie acum să ofere spațiu de mișcare protestatarilor pentru a nu mări tensiunea politică în preajma alegerilor. Dar nimeni nu poate spune în ce direcție o va lua această mișcare inițiată de Alexei Navalnii, un lider care-și riscă viața în fiecare zi, sperând că regimul autoritar al lui Putin să se prăbușească sub presiunea nemulțumiților ieșiți în stradă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...