Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Șeful statului explică de ce…

Șeful statului explică de ce suntem „datori” să revenim la piețele din Est

Igor Dodon, șeful statului, a scris pe blogul său un articol despre importanța pieților din Est pentru R. Moldova. Și de această dată, președintele pro-rus a găsit doar plusurile pieții din Est și a criticat-o pe cea din Vest.

„R. Moldova trebuie să întrețină relatii de prietenie cu toţi, şi cu Vestul, și cu Estul. Totodată, datele staristice oficiale semnalează clar că economia Republicii Moldova înregistrează cea mai mare parte a valorii adăugate din comerțul exterior, cu partenerii noștri tradiționali, din Est… Pe parcursul a 11 luni ale anului 2017, exporturile moldoveneşti au constituit circa 2,2 miliarde dolari SUA. În acest volum, cota Uniunii Europene (UE) a fost de 66%, iar a Comunității Statelor Independente (CSI) – de 20%. La prima vedere, livrările pe pieţele ţărilor UE le depăşesc semnificativ pe cele în CSI. Dar, la o analiză detaliată, se observă că în timp ce exporturile către CSI constituie produse de producere proprie, exporturile spre UE constituie, în volum de aproximativ 40%, reexporturi, adică exporturi de bunuri după prelucrare”, scrie șeful statului.

Totodată, acesta ține să menționeze că, în perioada de când el este șeful statului, a crescut exportul de fructe în Federația Rusă. „În anul 2017, comparativ cu anul 2016, exporturile de mere spre Federația Rusă au crescut de peste 2 ori, depăşind cifra de 190 mii tone (record absolut pentru ultimii 20 de ani)”. Însă, Igor Dodon uită să vorbească despre cazurile frecvente din anul 2017 când zeci de tone de fructe moldovenești au fost întoarse de Rosselihoznadzor. De cele mai multe ori, specialiștii Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei motivau aceste acțiuni prin faptul că au depistat în fructe omizi și larve de molie, care, potrivit normelor sanitare din R. Moldova, nu reprezintă niciun pericol.

„Reiterez, noi nu ne putem permite luxul de a renunţa la careva pieţe, fiecare dolar din exporturi înseamnă locuri de muncă concrete. Totuși, este imprudent să mizăm doar pe piețele occidentale, ignorând realitatea și potențialul partenerilor estici. Suntem datori să păstrăm și să revenim pe piețele țărilor CSI”, conchide șeful statului.

Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică al R. Moldova,  Uniunea Europeană este destinația favorită la exporturi, dar și la importuri de mărfuri. 

R. Moldova a exportat în Uniunea Europeană, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, mărfuri în valoare de circa 1,44 miliarde de dolari, 65,7% din total, și a importat mărfuri de 2,17 miliarde de dolari din statele UE, adică 49,8% din total importuri. Astfel, R. Moldova a rămas cu un deficit de 730 milioane de dolari cu țările Uniunii Europene.

În comerţul cu statele din CSI, R. Moldova a rămas pe deficit 653,9 milioane de dolari, în perioada ianuarie-noiembrie 2017. Astfel, exporturile în CSI au fost de 427,7 milioane de dolari, adică 19,5% din total exporturi,  fiind depăşite de importuri, care au avut o valoare de circa 1,08 miliarde de dolari, adică 24,8% din total importuri.

Cea mai mare pondere în total exporturi, în perioada analizată din 2017, o au următoarele țări: România (24.9%), după care urmează Federația Rusă  cu o pondere de 10,87%, Italia (9,82%), Germania (6,78%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (5,67%), Polonia cu 4,27%, Belarus (4,57%) și Turcia cu o pondere de 4,01%.