Cancerul este cea de-a doua cauză a mortalităţii în Republica Moldova. Anual în țară mor peste șase mii de persoane

12_catching

În Republica Moldova, 53 de mii de oameni sunt diagnosticați cu diferite tipuri de cancer. Acum un an, la evidența medicilor erau cu cinci mii de pacienți cu acest diagnostic mai puțini. Anual peste șase mii de persoane mor în țară din cauza cancerului. Datele sunt prezentate de către Centrul Național de Sănătate Publică în contextul Zilei Mondiale de prevenire a cancerului, marcată la nivel global pe 4 februarie.

Cancerul este cea de-a doua cauză a mortalităţii în Republica Moldova, după maladiile cardiovasculare, iar din 2012 se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer. Consumul excesiv de grăsimi, zahăr, sarea, consumul redus de fructe şi legume, abuzul de alcool, inactivitatea fizică – sunt cauza a peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, la sân și de prostată,, transmite IPN.

Ținta Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025 este reducerea cu 7% a mortalității premature prin cancer. Potrivit CNSP, mai mult de o treime dintre aceste decese pot fi prevenite dacă sunt depistate la timp.

La nivel global, peste 8,8 milioane de persoane mor anual de cancer, dintre care 4 milioane sunt decese premature, la cetățeni cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani. În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 14 milioane pe an.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente