(doc, video) Cavalerii lui Dodon: Șeful statului și-a decorat susținătorii și foștii colegi de partid pentru „merite” deosebite

wwww

Președintele țării, Igor Dodon, a decorat astăzi, 3 februarie, mai multe „personalități marcante”, care potrivit lui au contribuit la сonsolidarea statalităţii Republicii Moldova. Cavalerii președintelui au devenit foști comuniști, socialiști, preoți, activiști și jurnaliști.

Comunistul Vasili Chirtoca, a primit „Ordinul Republicii”

Comunistul Vasili Chirtoca, consilier pe listele acestui partid în Consiliul Municipal Chișinău, a fost decorat de șeful statului cu Ordinul Republicii.

Chirtoca mai este și om de afaceri, deținând mai multe companii, care câștigă contracte cu statul, iar în perioada 2013-2015 a fost în top 10 a celor mai prosperi oameni de afaceri.

În 2015, Chirtoca a fost contracandidatul lui Chirtoacă la alegerile locale, pe listele PCRM, însă a reușit să devină doar consilier.

Acesta are și propria pagină web, unde menționează că este, pe lângă afacerist și politician, maestru în sport (box) și filantrop notoriu. La capitolul filantropie, Chirtoca, prin intermediul concernului său Daac Hermes, a fost unul dintre cei mai importanţi investitori ai Gimnaziului internat nr.3, condus de Igor Sandler, directorul vizat într-un dosar de trafic de copii. Chirtoca i-a luat chiar apărarea lui Sandler după reținerea acestuia, spunând că speră „că organele de drept vor descoperi cine în această ţară se ocupă cu traficul de copii şi cine doreşte să curme acest lucru”.  În apărarea lui Sandler a venit şi presa pro-socialistă, scrie crimemoldova.com.

Vasili Chirtoca mai este cavaler al ordinului „Gloria Muncii”, acordat în 2007 de Vladimir Voronin, dar și a Ordinului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” al Mitropoliei Moldovei.

Victor Pușcaș va purta Ordinul „Bogdan Întemeietorul”

Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, a fost decorat de Dodon cu Ordinul „Bogdan Întemeietorul”.

Alături de fostul președintele Vladimir Voronin, Pușcaș a fost unul dintre cei, care a încercat să intimideze mișcarea de eliberare națională din 1989. Bloggerul Veaceslav Balaci a scris că Pușcaș și Voronin au semnat la 14 martie 1989 o instrucțiune pentru a intimida acţiunile stradale, care luau amploare la Chişinău şi cereau alfabet latin, limbă română şi independenţă faţă de URSS. În baza acesteia, cei care cereau eliberare puteau fi trași la răspundere administrativă și penală. În cadrul unei emisiuni din anii recenți, Pușcașu și-a justificat decizia din 89, spunând că „Așa au fost timpurile”. Acum, Igor Dodon a decis să-i confere Ordinul „Bogdan Întemeietorul”, care se conferă inclusiv pentru contribuție substanțială la renașterea națională.

Pușcaș a condus și instituții ca CSM sau CSJ, dar a fost și vice-spicher în primul Parlament, unde a ajuns pe lista Partidului Republican. Acesta a mai fost ministru în Guvernul agrarian Sangheli, considerat un guvern românofob.

Ordinul „Gloria Muncii” pentru ruperea hărții României Mari

Fostul coleg de partid a lui Igor Dodon, atât în PCRM, cât și în PSRM, deputatul socialist, Vlad Bătrâncea, a fost decorat cu ordinul „Gloria Muncii”. Statalismul lui Bătrâncea s-a manifestat „se pare” prin ruperea hărții României Mari în plenul Parlamentului. Deputatul a declarat că a făcut acest gest în semn de protest față de un ordin al Ministerului Educației, prin care respectiva hartă urma să fie distribuită în sistemul de educație pentru a fi utilizată la lecțiile de istorie. El a declarat ulterior că nu a fost un gest împotriva României, ci împotriva propagandei.

Bătrâncea a încercat să lupte și pentru ca Dodon să rămână, după ce a fost ales președinte, membru de partid, contestând norma care stabileşte că şeful statului nu poate fi afiliat politic, dar sesizarea i-a fost respinsă de Curtea Constituțională.

Bătrâncea este în prezent deputat pe liste PSRM, secretar general al partidului și vicepreședinte al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, și mass-media a Parlamentului.

Scenarista filmului de propagandă „Istoria Moldovei” , decorată cu un ordin de stat

Cu „Ordinul Gloria Muncii” a fost decorată și jurnalista NTV, Elena Pahomova. Se pare că președintele o răsplătește astfel pentru munca la filmul „Istoria Moldovei”. Potrivit moldnova.eu, Pahomova a scris scenariul acestui film, al cărui comanditar a fost chiar Igor Dodon. Filmul a fost pe larg promovat de președinte și este considerat unul propagandistic.

În 2016, Elena Pahomova, împreună cu Valeriu Ostalep, a realizat și filmul „Basarabia 1918”, apreciat de PSRM și PCRM. Potrivit mesajului din film, după unirea Basarabiei cu România, populația din stânga Prutului a dus foamete, oamenii și-au pierdut pământurile, au fost umiliți de români, iar minoritățile naționale au fost asuprite.

Pahomova a fost redactor-șef al postului de televiziune oficial al așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene, „Primul Transnistrean” (Первый Приднестровский), iar în 2017, i s-ar fi interzis accesul în regiune. Aceasta a mai activat și la NIT, ORT, TV 7, Publika TV și RTR Moldova.

În prezent, Pahomova activează la NTV Moldova, post care ar aparține socialiștilor și care promovează activitatea lui Igor Dodon și a PSRM. De asemenea, Pahomova face parte și din Consiliul societății civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, fiind conducătoare a Comisiei pentru mass-media și comunicare.

Ordinul Gloria Muncii, după o călătorie pe Athos

Pe lângă faptul că l-a luat cu el pe muntele Athos, președintele i-a dat Ordinul „Gloria Muncii” și lui Nicolae Pascaru, președinte al Mișcării Naționale „Voievod”.

Fiind maestru în karate, Pascaru a decis să facă și politică, manifestându-se ca un aprig propovăduitor al moldovenismului. Mai mult, și Federația Națională de lupte pe care o conduce se numește „Voievod”.

Ca și alți cavaleri din lista lui Dodon, Pascaru a fost decorat și de Voronin. În 2009, acesta a primit de la fostul președinte medalia „Meritul Civic”.

„Urmașul lui Ștefan” a primit Medalia „Meritul Civic”

Dodon nu a uitat să-l decoreze nici pe președintele Asociației Obștești „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, în contextul în care a declarat acest an în numele domnitorului.

Organizația condusă de Roibu s-a lansat în 2016, în scopul „educării tinerilor în spiritul patriotismului moldovenesc și dragostei față de țară”, având un mesaj anti-unionist.

Atât pe pagina de Facebook a organizației, cât și pe cea a lui Dumitru Roibu sunt distribuite materiale cu referință la proveniența limbii „moldovenești” și a poporului RM.

Roibu apare des și la postul socialiștilor, Accent TV.

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, condusă de Roibu, colaborează activ cu Mișcarea Națională „Voievod”, condusă de Pascaru. În luna decembrie, ambele organizații au cerut autorităţilor să anuleze articolul din Constituţie care le permite cetăţenilor străini implicarea în politica moldovenească, făcând aluzie la cazul Băsescu.

Max Cvicol
Max Cvicol
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente