/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Câte cazuri de cancer sunt înregistrate în țară? Este a doua cauză a mortalității a moldovenilor

03 februarie 2018, ora 14:43

În ansamblu maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii. În perioada anilor 2012 – 2016 s-a atestat o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer – de la 163,2  până la 175,3 cazuri la 100 mii populație.

Printre principalii factori modificabili de risc responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului se numără fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, care sunt determinaţi de stilul de viaţă al omului şi depinde numai de el ca să şi-l modifice înspre sănătate.

Educarea și informarea populației despre legăturile dintre stilul de viață și nivelul riscului de apariție a cancerului este primul pas eficient în prevenirea lui. Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și abuzul de alcool, inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, la sân și de prostată.

În prezent, peste 8,8 milioane de persoane mor anual de cancer la nivel mondial, dintre care 4 milioane sunt decese premature (vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani). În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 14 milioane pe an.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram