Judecătorul român Cristi Danileț: Cazul Domnicăi Manole va duce la consacrarea independenței justiției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, crede că ceea ce i s-a întâmplat fostei magistrate din Republica Moldova Domnica Manole a fost un abuz generat de o legislație proastă, prin intermediul căreia judecătorii pot fi controlați prin intermediul serviciilor secrete.

„Cazul Domnicăi Manole este un caz-emblemă, care va duce la consacrarea independenţei justiţiei”, a declarat Cristi Danileţ într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Magistratul român menţionează că Republica Moldova trebuie să aibă o legislaţie clară, care să nu permită niciun fel de imixtiuni din partea niciunei autorităţi sau puteri a statului în cariera judecătorului. Iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv, judecătorii de la Curtea Supremă, trebuie să înţeleagă că justiţia trebuie ţinută independentă chiar prin hotărârile pe care ei le dau în privinţa carierei judecătorilor.

Domnica Manole a fost înlăturată într-un mod abuziv din justiţia moldovenească. Prin urmare, trebuie să i se facă dreptate şi ea trebuie reintegrată rapid la locul ei de muncă, este de părere Cristi Danileţ. Mai ales că există o decizie a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care spune în mod clar că asupra judecătorilor nu pot fi făcute imixtiuni din partea serviciilor secrete şi orice neregulă comisă de judecător, orice bănuială, trebuie cercetată de către organele disciplinare.

În opinia magistratului român, orice aşteptare în reintegrarea judecătoarei Domnica Manole în sistemul judiciar va costa scump statul moldovenesc, pentru că dânsa s-ar putea îndrepta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Şi este păcat să-şi găsească chiar un judecător dreptate nu în ţara lui, ci la Curtea de la Strasbourg.

În iulie 2017, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole incompatibilă cu funcţia de magistrat şi i-a propus şefului statului să o elibereze din funcţie. Decretul prezidenţial a fost semnat la sfârşitul aceleiaşi luni. Magistrata a acuzat o comandă politică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...