Un „megalopolis” mayaş, descoperit sub jungla din Guatemala. „Vom avea nevoie de 100 de ani pentru a înțelege informațiile obținute”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Arheologii au identificat ruinele a peste 60.000 de case, palate și străzi în jungla din nordul Guatemalei. Descoperirea este considerată o „reușită” din cadrul arheologiei mayaşe.

Prin intermediul unei tehnologii revoluționare cunoscute cu denumirea de LiDAR, cercetătorii au îndepărtat digital arborii din imaginile aeriene ale zonelor nepopulate și au dezvăluit ruinele unei civilizații precolumbiene, mult mai complexă și interconectată decât credeau majoritatea specialiștilor în civilizația mayașă, informează National Geographic.

„Imaginile LiDAR sugerează că întreaga regiune era un sistem de aşezări a cărui densitate a populaţiei a fost subestimată”, a declarat Thomas Garrison, arheolog din cadrul Colegiului Ithaca. În cadrul proiectului au fost cartografiaţi 2.100 de kilometri pătraţi din regiunea Peten, Guatelama.

Rezultatele sugerează că în zonă se află străzi ce legau centrele urbane de cariere, sisteme complexe de irigaţie şi terase naturale unde se cultiva masiv.

„Aveam această credinţă că civilizaţii complexe nu pot inflori la tropice, că tropicele sunt locul în care civilizaţiile se duc să moară”, afirmă Marcello Canuto, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. „LiDAR a revoluţionat arheologia precum telescopul spaţial Hubble a revoluţionat cercetarea universului”, a declarat Francisco Estrada-Belli, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. „Vom avea nevoie de 100 de ani pentru a înţelege pe deplin informaţiile obţinute”, adaugă el.

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri este cea a zidurilor de apărare şi a fortăreţei. „Războiul nu a avut loc doar în momentele de dispariţie a civilizaţiei. A fost sistematic şi a durat mulţi ani”, a declarat Garrison.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...