Un alt presupus lider comunist reținut de forțele de ordine filipineze

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Forțele de securitate filipineze au arestat o persoană suspectată a fi ofițerul financiar al rebelilor comuniști în regiunea de sud a țării, pe fondul represiunii lansate de președintele Rodrigo Duterte împotriva gherilelor după colapsul negocierilor de pace, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt militar, informează dpa.

Suspecta, Leonida Guao, a fost reţinută vineri în timp ce se afla în casa ei din oraşul Butuan, la 800 km sud de Manila, a declarat maiorul Ezra Balagtey, un purtător de cuvânt militar regional.

Guao este ofiţerul financiar al Noii Armate Populare (NPA), aripa armată a rebelilor Partidul Comunist din Filipine (CPP), şi „se ocupa de (activităţile de) extorcare ale grupului” în regiunea de sud Mindanao, a spus Balagtey, potrivit Agerpres.

Pe numele lui Guao fusese emis un mandat de arestare pentru crimă, dar nu au fost disponibile mai multe detalii.

Arestarea lui Guao intervine la câteva zile după ce Rafael Baylosis, secretarul în exerciţiu al NPA, a fost prins în Quezon, suburbie a capitalei Manila, pe 31 ianuarie.

Baylosis se numără printre zeci de rebeli comunişti eliberaţi temporar de administraţia lui Duterte în 2016 în cadrul unor eforturi de a relua negocierile de pace cu gherilele.

În timp ce echipele guvernamentală şi de rebeli s-au întâlnit de mai multe ori în Olanda, Duterte a semnat o proclamaţie la 23 noiembrie 2017 punând capăt discuţiilor de pace pe fondul escaladării atacurilor rebelilor.

Două săptămâni mai târziu, în decembrie, el i-a desemnat oficial ca terorişti pe rebelii comunişti şi a avertizat liderii de gherilă eliberaţi pe cauţiune că vor fi arestaţi din nou.

Luna trecută, un tribunal filipinez a ordonat rearestarea preşedintelui şi secretarului general al CPP, eliberaţi de asemenea pe cauţiune în 2016.

Rebelii comunişti au luptat împotriva guvernului filipinez de la sfârşitul anilor 1960, făcând din această mişcare una dintre cele mai vechi insurgenţe de stânga din Asia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...