Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele R. Moldova: împotriva Unionismului,…

Președintele R. Moldova: împotriva Unionismului, dar pentru CSI

Unirea cu România înseamnă începerea unui război civil, iar retragerea din Comunitatea Statelor Independente (CSI) va fi ultimul cui bătut în sicriul politic… Declarațiile au fost făcute de către Igo Dodon, șeful statului, în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova.

„Unionism înseamnă distrugerea suveranității unei țări. Nu știu nicio altă țară unde ar exista tendințe atât de pronunțate de separatism”, a subliniat șeful statului.

Menționăm că, pe parcursul lunii ianuarie, 7 localități din R. Moldova au semnat declarația de unire cu România. „Reprezentanții mai multor localități din R. Moldova au întreprins acțiuni cu caracter antistatal, antipopular și anticonstituțional. Mă refer aici la așa-numitele declarații semnate de aleșii locali ai acestor localități, care au la bază intenții de lichidare a statului R. Moldova și unirea cu statul vecin – România”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.
În acest sens, el a transmis o solicitare oficială Procuraturii Generale și Serviciului de Informații și Securitate cerând expicații privind aceste acțiuni.  „Am solicitat rapoarte de la instituțiile abilitate și am dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia urmează să luăm atitudine cu privire la acțiunile îndreptate împotriva suveranității, independenței și integrității teritoriale a statului”, a subliniat Dodon.

„Unirea cu România înseamnă război civil. Noi, stataliştii, nu vom permite nimănui să lichideze R. Moldova. Admit că unele forţe, conştiente de faptul că vor rata alegerile, exploatează cu bună ştiinţă acest scenariu, dorind să destabilizeze situaţia, dar nu vor avea succes în intenţiile lor”, a spus Dodon.

În cadrul emisiunii a fost atins și subiectul privind retragerea R. Moldova din CSI. „Dacă democrații vor vota retragerea Moldovei din CSI – acesta va fi ultimul cui bătut în sicriul politic al acestora. Destul de nostim sună declarațiile democraților că, după alegerile parlamentare, ei vor fi „nucleul” și că totul se va învîrti în jurul lor. Lăsați deja această horă, că veți fi mireasă și că toată lumea va dansa în jurul vostru. Nu va fi chiar așa”, a spus Dodon.

„Au mai fost dintre acei care considerau că l-au apucat pe Dumnezeu de picioare și că vor fi la guvernare toată viața lor. Și unde sunt acum? Totul se schimbă. Fiți mai aproape de pământ, gândiți-vă la interesele poporului. Nu fiți atât de aroganți”, a subliniat șeful statului.

Menționăm că R. Moldova plătește anual milioane de lei pentru a face parte din Comunitatea Statelor Independente.  În conformitate cu Decretul Guvernului privind plata din bugetul de stat pentru 2017 taxele de membru în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, în anul trecut, R. Moldova a transferat în conturile CSI – 5.357.358 de lei (circa 253.200 de euro).

La întrebarea reporterilor ZdG privind fezabilitatea acestor cheltuieli, Veaceslav Negruța, expert Transparency Moldova și ex-ministrul Finanțelor, a declarat: „Consider că structura CSI, din care face parte și Moldova, este una ineficientă. Cel puțin, Moldova nu a obținut niciun beneficiu din asta. În toate acordurile semnate, fie acestea din domeniul economic sau financiar, opiniile și interesele R. Moldova au fost mereu ignorate. De aceea, consider că R. Moldova are toate motivele să plece din această structură”.

În același timp, analistul politic Anatolie Țăranu susține că organizația CSI se descompune treptat. „În mod formal, R. Moldova obține câteva beneficii economice din aceste acorduri semnate. Pe de altă parte, marea majoritate a acestor acorduri nu sunt puse în aplicare. Astfel, beneficiile economice ale CSI pentru Moldova scad drastic… Însă, în curând CSI va muri și R. Moldova va părăsi CSI-ul într-un mod natural”, a concluzionat Țăranu.

Comunitatea Statelor Independente a fost înființată în 1991 după prăbușirea URSS. Inițial, acesta a inclus 12 din cele 15 foste republici sovietice: Belarus, Ucraina, Rusia, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Turkmenistan, Tadjikistan și Uzbekistan – în timp ce statele baltice au refuzat chiar la început să facă parte din această comunitate. Georgia și-a retras din CSI în 2008, după agresiunea militară a Federației Ruse împotriva acestui stat. Pe 14 martie 2014, Ucraina a abolit ratificarea Acordului din 1991 privind înființarea CSI, ca rezultat al intervenției militare rusești. În prezent, există 9 membri ai CSI (Belarus, Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Uzbekistan) și 2 membri asociați (Turkmenistan și Ucraina). R. Moldova este singurul stat asociat cu UE care participă la sesiunile plenare ale CSI.