Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ultima zi a Săptămânii de…

Ultima zi a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin

 În perioada 28 ianuarie-3 februarie, în R. Moldova, se desfășoară Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin.

În acest an, circa 20 de organizații, inclusiv comunitatea medicală, parteneri internaționali, societatea civilă, sectorul privat, dar și lideri religioși, interpreți, tineri, femei și bărbați, și-au unit eforturile pentru a sensibiliza opinia publică despre necesitatea prevenirii acestei maladii.

Săptămâna a inclus un șir de acțiuni publice printre care sesiuni de informare și lecții publice la centrele de sănătate, biblioteci comunitare, întreprinderi și companii private, biserică, instituții penitenciare. Tineri voluntari și studenți au fost implicvați în organizarea evenimentelor de sensibilizare și informare în locuri publice, iar Laboratoarele publice din cadrul Institutului Oncologic, Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, precum și cele private oferă posibilitatea efectuării testului screening în mod gratuit. În același timp, testul poate fi efectuat oricând pe parcursul anului, gratuit la medicul de familie.

Organizatorii evenimentelor amintesc că screening-ul colului uterin se face o dată la 3 ani la medicul de familie, iar testul, adresat femeilor de 25-61 de ani, este absolut gratuit pentru toate femeile, inclusiv cele fără asigurare medicală, fiind o procedură simplă și nedureroasă.

Ministerul Sănătății informează că, zilnic, în R. Moldova, peste 700 de femei fac testul screening și previn maladia. Cu toate acestea, există o mare parte de femei care se adresează la medicul de familie prea târziu. Circa 4,000 de femei trăiesc astăzi cu cancer de col uterin.

 

 

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și (SDC), Asociația Internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin, ONG “Viața fără Cancer”.