(doc) „Lapte” fără lapte. Ce au depistat experții în produsele lactate de pe rafturile magazinelor din Moldova

mai-destept-in-bucatarie-cum-alegi-cel-mai-bun-lapte-de-baut_size1
Foto: FoodStory

Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare (CMAC) a publicat rezultatele examinării alimentelor lactate care sunt comercializate în Republica Moldova. Conform acestora, un sfert din producția de lactate a celor 45 de întreprinderi analizate conțineau grăsimi de natură străină și nu lapte.

Pentru examinare au fost selectate 126 de eșantioane de produse lactate autohtone și importate. Achizițiile au fost făcute în perioada 28 noiembrie 2017 în magazine de diferite formate – în supermarketuri, magazine de lux, chioșcuri de marcă, transmite Logos-press.

Fundația pentru Europa de Est (EEF) a inițiat cercetarea pe scară largă, al cărei experți au monitorizat deja calitatea laptelui moldovenesc în perioada 2015-2016. În cadrul noului proiect, testarea a fost efectuată exclusiv pentru prezența grăsimilor străine.

Printre grupele de produse analizate se numără untul, smântâna, laptele, brânza de vaci, brânza granulată, lapte de copt fermentat, chefir, lapte acid, iaurt și lapte condensat.

Un sfert din eșantioanele prezentate nu au trecut testul. Potrivit Galinei Ceciko, șeful laboratorului de testare CMAC, calitatea untului și smântânii a înregistrat cele mai puține pretenții din partea specialiștilor.

Potrivit rezultatelor, liderul în conținutul de grăsimi străine (non-lactate) este compania națională „JLC”. În majoritatea produselor sale, grăsimea vegetală era mult peste măsura admisibilă. Conform metodei aprobate, aceasta ar trebui să fie sub 5% din fracțiunea totală de grăsime.

Vedeți mai jos rezultatele pentru toate produsele lactate care au fost supuse expertizei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente