(infografic) Experți: Candidații PSRM sunt favorizați clar de noua reformă electorală

circ 2

Circumscripțiile electorale au fost constituite într-un mod părtinitor politic, potrivit lui Valeriu Pașa, expert al comunității Watchdog.md, autor al unui studiu publicat astăzi, în care a analizat toată procedura de constituire a acestora. Potrivit materialelor prezentate de el, din comisia ce a „croit” circumscripțiile, majoritatea membrilor reprezintă simpatizanți sau exponenți ai Partidului Democrat. Cât despre „rezultatul muncii acestora”, deputații au construit circumscripții în mare parte inegale ca număr de populație, dar și au favorizat clar stânga.

Potrivit studiului, din cele 28 recomandări ale Comisiei de la Veneția în privința modificărilor la Codul Electoral, în text se regăsesc doar 9 integral, 5 parțial sau formal iar 14 deloc.

„Croirea Circumscripțiilor”

Potrivit lui Valeriu Pașa, autor al studiului efectuat de Watchdog.md, lucrările în comisia ce a elaborat circumscripțiile au pornit din start cu stângul. Astfel, deși potrivit legii Comisia urma singură să-și facă regulamentul, în realitate, acesta a fost elaborat de Ministerul Justiției. Mai mult decât atât, din cei 20 de membri, 5 din ei sunt membri direcți ai Partidului Democrat, 8 sunt susținători ai PD, sau persoane afiliate, 2 sunt membri ai PSRM iar restul sunt persoane independente sau exponenți a altor partide.

„Malapportionment”

Acest termen presupune crearea circumscripțiilor prin nerespectarea unui număr aproximativ egal al alegătorilor. Astfel, de exemplu, cea mai mică circumscripție, în raionul Taraclia, regiune dominată în mare parte de etnicii bulgari, sunt înregistrați doar 35 de mii de persoane, în timp ce în restul țării în medie este peste 50 de mii. Totodată,  în circumscripția din statele UE, în anul 2016, la alegerile prezidențiale, au votat peste 100 de mii de persoane.

„Gerrymandering moldovenesc”
circ 2

Experții concluzionează că în rezultate, peste 2/3 din circumscripții au fost create cu încălcarea legii. În cazul a 9 din 51 circumscripții sunt constatate procedee de modelare politică.

Astfel, potrivit acestora, se constată că „reforma electorală” este un procedeu de a menține „guvernarea” abuziv la putere prin intermediul candidaților în circumscripții din partea PSRM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente