Curtea de Arbitraj Sportiv a anulat suspendările pentru 28 sportivi ruşi, acuzaţi de dopaj la JO de la Soci

1468848830-7322-rossiya-pokryivala-upotreblenie-dopinga-sportmenami-na-oi-2014_68590000

Cu opt zile înainte de startul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud), Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a anulat sancțiunea dictată în cazul a 28 dintre cei 43 de sportivi ruși suspendați pe viața de Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

Aceștia au fost suspendați pentru că au profitat de sistemul de dopaj instituționalizat în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (2014). Actualmente, această decizie le permite unora dintre sportivi, cu anumite condiții, să participe la JO de iarnă de la Pyeongchang (9-25 februarie), informează sport.hotnews.

TAS a apreciat că probele erau „insuficiente” pentru a stabili cazuri de dopaj împotriva acestor 28 de sportivi, anulând suspendarea pe viața dictată de CIO și restabilind rezultatele lor obținute la Soci. În alte 11 cazuri, TAS a ridicat suspendările pe viață, însă a menținut interdicția de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang.

O comisie disciplinară a CIO a supendat pe viață 43 de sportivi ruși și a retras 13 dintre cele 33 de medalii obținute de Rusia în 2014, pe bază un raport al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), care evidențiază un sistem de dopaj „instituționalizat” în Rusia, în special în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

Doar 169 de sportivi „curați”, selecționați de o comisie a CIO, sunt autorizați pentru moment să participe, sub drapel neutru, la Olimpiada din Coreea de Sud.

Imediat după anunțul Tribunalului de Arbitraj pentru Sport, Kremlinul s-a declarat foarte mulțumit de anularea suspendării pe viața dictată împotriva celor 28 de sportivi ruși.

A XXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă va avea loc în perioada 9-25 februarie 2018, la Pyeongchang (Coreea de Sud).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente