Important! Din 5 februarie Agenția Servicii Publice va elibera pașapoarte de tip nou// FOTO

Agenția Servicii Publice va elibera pașapoarte de tip nou începând cu 5 februarie 2018.  Noile documente vor avea un grad sporit de protecție, dar și un design nou. Conţinutul informaţional al acestora corespunde cerinţelor internaţionale şi legislaţiei din domeniul protecţiei datelor cu caracter personal. Acestea permit procesarea datelor biometrice și a semnăturii electronice.

Designul nou al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova include imagini ale monumentelor și obiectivelor turistice din țară precum: Arcul de Triumf, Clopotniţa Catedralei Mitropolitane din Chişinău, monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, clădirea Muzeului Naţional de Istorie, complexul muzeal Orheiul Vechi și Mănăstirea Căpriana.

Potrivit directorului Agenției Servicii Publice, Sergiu Railean, prețul noului document și termenul de valabilitate al acestuia rămân neschimbate. Cei care dețin pașapoarte de tip vechi le pot utiliza până la expirarea termenului de valabilitate.

Cererea pentru eliberarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova  poate fi depusă la orice serviciu  eliberare a actelor de identitate, indiferent de locul înregistrării la domiciliu sau la reședință al solicitantului.

Reamintim că, la finele anului 2017, Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Documentul prevede extinderea termenului de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani.

În prezent, proiectul se află în Parlament pentru examinare.

Totodată, în legătură cu lansarea în producere a pașaportului de tip nou, pentru data de 5 februarie, se sistează recepționarea cererilor pentru serviciile eliberare a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova în regim de urgență (1,3,6,24 ore).

Paşapoartele biometrice noi sunt implementate în contextul realizării Programului Naţional de implementare a Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană (UE) în domeniul liberalizării regimului de vize conform recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) și asigură libera circulație a cetățenilor Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.