150 de ani de la nașterea ultimului Guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi

constantin mimi

La 2 februarie 2018 se implinesc 150 de ani de la nașterea ultimului guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, fondatorul castelului din localitatea Bulboaca, Anenii-Noi, care astăzi îi poartă numele.

Constantin Mimi s-a născut în 1868, într-o familie refugiată în Basarabia din Albania, lăsând o mare amprentă în istoria Basarabiei moderne, fie că e vorba de activitatea sa politică, fie de vinificator. A fost ultimul guvernator al Basarabie, până la Unirea din 1918, dar şi director al Centralei de la Bucureşti a Băncii Naţionale Române.

Mimi a abslovit cu medalie de aur Gimnaziului Nr.1 din Chișinău, a făcut dreptul la Universitatea din Odesa, finalizate cu diplomă de gradul I, iar ulterior a învățat vinificația la una dintre cele mai puternice şcoli occidentale ale timpului – Şcoala Superioară de Agricultură din Montpellier, Franţa.

Constantin Mimi este cel care a adus în premieră şi a popularizat în Basarabia soiul Aligote.

În 1893, Constantin Mimi a fondat castelul după un proiect francez, a folosit în premieră betonul armat, iar la construcţie a invitat ingineri italieni. Construcţia a fost finalizată către anul 1901, iar câţiva ani mai târziu, bijuteria arhitecturală era vizitată de Ţarul rus Nicolae al II-lea sau de prinţul moştenitor al României, Carol al II-lea.

Castel Mimi

Tot Mimi a telefonizat zemstva Tighinei, a construit calea ferată aici, a adus în Basarabia oile „Karakul” şi a condus primul automobil de marca Ford. În Chişinău, Mimi şi-a ridicat o vilă urbană, aflată astăzi la intersecția străzilor București și Serghei Lazo, care a fost recent renovată în cadrul complexului Spitalului de Copii.

Constantin MIMI s-a stins din viață la 17 aprilie 1935, fiind înmormântat la cimitirul creștin din Chișinău. O perioadă, numele său a fost umbrit în istorie. Astăzi, istoria renaşte la Bulboaca, iar vinurile şi Castelul îi poartă cu mândrie numele guvernatorului şi vinificatorului emblematic al Basarabiei.

În cinstea ultimului guvernator al Basarabiei a fost numit castelul de la Bulboaca, iar recent a fost înființată și Fundația de binefacere „Constantin Mimi”. Ea se va axa pe promovarea patrimoniului și susținerea talentelor din Republica Moldova, precum și pe promovarea țării în exterior.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente