Iurie Leancă s-a întâlnit cu președintele companiei Krajowa Spolka Cukrowa

Vicepremierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu o delegație din Polonia condusă de Henryk Wnorowski, președintele companiei Krajowa Spolka Cukrowa SA, care pentru prima dată se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii Henryk Wnorowski a menționat că până în prezent compania Krajowa Spolka Cukrowa a investit în Republica Moldova aproximativ 25 milioane de euro în Societatea Comercială Moldova – Zahăr, care a fost creată pe 21 ianuarie 2011.

Iurie Leancă a apreciat înalt activitatea economică desfășurată de această companie în Republica Moldova, investițiile făcute, locurile de muncă create, dar și grija față de fermierii cu care au relații contractuale anuale. Mai mult, s-a constatat că Acordul de Asociere și Acordul de comerț liber cu UE au creat premise unice pentru dezvoltarea și extinderea exportului de zahăr în țările Uniunii Europene. Republica Moldova cu succes valorifică cotele la export de zahăr pe piața UE.

Interlocutorii au convenit să continue dialogul dintre părțile interesate cu implicarea reprezentanților instituțiilor statului, astfel încât să asigure libera concurență pe piață dintre companiile din industria zahărului și posibilitatea dezvoltării acestei industrii, bazate pe eficiență și productivitate, dar și potențialul piețelor de desfacere oferit de acordurile de comerț liber, în special cel cu UE.

Menționăm că această investiție în Republica Moldova este unica investiție în străinătate a companiei Krajowa Spolka Cukrowa, care este specializată în producerea și comercializarea zahărului.

În ultimii ani întreprinderea din Moldova a reușit să reducă costurile de producere, să extindă volumul zahărului produs dar și să valorifice la maximum potențialul de desfacere pe piețele străine.

În anul 2017, SC Moldova-Zahăr a produs peste 40 mii tone de zahăr, care vor fi comercializate pe piața internă și externă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.