Actualitate

A noua localitate din R. Moldova vrea UNIREA cu România

Potrivit documentului, semnat de consiliul comunei, „în numele locuitorilor Moldovei răsăritene, în general, și al cetățenilor comunei Opaci, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi, înainte și pentru totdeauna”, și-au exprimat dorința de a se uni cu Țara-Mamă, România.

„Facem această Unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului. De la chinul buneilor noștri, smulși împotriva lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei, la greutățile pe care le trăim acum noi. Cei de azi, facem Unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi, pentru ca fii și nepoții noștri să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut”, se arată în Declarația de Unire, potrivit deschide.md

Gestul și decizia aleșilor locali fac parte dintr-un proiect inițiat de Platforma Civică „Acțiunea 2012”. Inițiatorii proiectului se așteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localități să adopte acestă decizie, fie ea și simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state românești.

Alte opt localități din partea stângă a Prutului, începând cu 23 ianuarie, au adoptat această Declarație de Unire. Este vorba de, localitățile Parcova din Raionul Edineț, Festelița din Ștefan Vodă, satul Opaci din raionul Căuşeni, Ulmu, Bardar și Ruseștii Noi, Văsieni și Puhoi, inclusiv de un consilier socialist, din raionul Iloveni.

Zilele trecute, semnarea acestor Declarații de Unire l-a supărat foc pe Igor Dodon, care a cerut pedepsirea factorilor implicaţi în acţiunile „antistatale, antipopulare şi anticonstituţionale”, solicitând convocarea Consiliului Superior de Securitate și tragerea la răspundere a aleșilor locali de către SIS și MAI.

Mai apoi, aleșii locali din Ruseștii Noi raionul Ialoveni, satul Parcova raionul Edineț și satul Puhoi raionul Ialoveni spun că au făcut ce le spune sufletul, iar gestul lui Dodon este un semnal de disperare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *