15:24:13 28.03.2024
Stiri

PROTOCOL // Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor plăti o sumă SIMBOLICĂ pentru chirie

Social 02.02.2018 09:38 Vizualizări2305 Autor: Ziarul National
PROTOCOL // Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor plăti o sumă SIMBOLICĂ pentru chirie


O mie de lei pe lună și nu 50 000 de mii, cum achita până acum, de exemplu, Liceul „Lucian Blaga” de la Tiraspol, vor plăti pentru chiria sediilor administrațiile școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Această diminuare are loc după ce autoritățile de la Chișinău și Tiraspol au semnat, la finele anului trecut, patru decizii protocolare ce țin de funcționarea școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, accesul fermierilor la terenurile agricole pe teritoriul controlat de separatiști, reluarea interconexiunii telefonice și apostilarea diplomelor eliberate de Universitatea din Tiraspol.

Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, spune că a semnat deja protocolul privind noile măsuri de funcționare a școlilor românești din regiunea transnistreană, iar asta înseamnă că plata pentru chirie va fi de 1 000 de lei pe lună.

„În sfârșit, azi, 31 ianuarie 2018, am semnat contractul de arendă, care prevede o plată simbolică de 1 000 de lei pe lună, pe o durată de 10 ani (1 ianuarie 2018 până la 31 decembrie 2027). Terenul de 4 486 de metri pătrati (aici intră și suprafața edificiului, plasat pe adresa Odesei 75) pe această perioadă aparține liceului. Mulțumim mult Biroului de Reinegrare, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova; organizației pentru Drepturile Omului PROMO-LEX, OSCE și tuturor care au contribuit pentru a ne îmbunătăți condițiile de activitate! Este și meritul nostru, cei care am luptat pentrtu acest drept, profesorii, parinții și elevii celor opt scoli cu predarea în limba română din stanga Nistrului și orașul Thighina. Școala românească are viitor!,” a scris Ion Iovcev pe Facebook.

De asemenea, protocolul mai prevede și reconstrucția școlilor cu predare în limba română, cu acordul autorităților locale din stânga Nistrului. Potrivit lui Iovcev, această măsură este binevenită, mai ales că Liceul „Lucian Blaga” nu dispune de o sală sportivă sau cantină.

Amintim că în regiunea transnistreană funcționează opt școli cu predare în limba română pe baza grafiei latine, în baza programelor de învățământ ale R. Moldova. În aceste școli învață mai bine de o mie de copii, iar autoritățile de la Tiraspol au împiedicat tot timpul activitatea acestora.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md