În Moldova s-ar putea permite cultivarea cânepei. Proiectul a fost supus dezbaterilor publice

foto–afacere-de-familie-cultivau-plante-de-canepa-in-propria-gradina-37021

Un proiect de hotărâre de Guvern, supus dezbaterilor publice pe particip.gov.md, va permite cultivarea cânepei pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri și pentru fabricarea de produse alimentare și farmaceutice. Pentru a cultiva această plantă se va cere autorizație, transmite IPN.

În nota informativă a proiectului se menționează că folosirea soluțiilor oferite de natură pot promova un mod sănătos de viață. Pe vremuri cânepa a asigurat omenirea cu hrană, uleiuri vegetale, haine, materiale de construcție antiseptice și ecologice pentru construcția caselor.

Din motive comerciale, a fost introdusă speculativ pe plan mondial prohibiția cultivării plantei de cânepă. China, care astăzi este cel mai mare producător de produse din cânepă de pe glob, la fel ca și Canada, Olanda etc, și care nu a urmat prohibiția impusă și a rămas pe piață, produce astăzi mărfuri de o importanță majoră pentru dezvoltarea durabilă a economiei naționale, precizează ministerele care semnează proiectul în cauză.

„Cânepa industrială este planta care poate asigura, fără îndoieli, independența energetică națională și dezvoltarea rurală durabilă în ţările preponderent agrare, cum este și Republica Moldova. Cânepa Industrială are un potențial industrial și horticol deosebit”, se mai spune în nota informativă.

Dacă va fi dezvoltată procesarea cânepei pentru fibre și semințe, Moldova va deveni un furnizor şi exportator de produse derivate destul de solicitate pe piețele globale în creștere spectaculoasă: farmaceutice, alimentare, textile, constructoare de mașini și avioane și alte industrii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente