Într-o intervenţie la Cabinetul de Umbră, Sergiu Sagaidac a menţionat că, în lipsa unor documente semnate direct de către Plahotniuc, despre care se spune că este beneficiarul jafului, singura cale ca acesta să ajungă după gratii ar fi depunerea mărturiilor de către funcţionarii care au primit indicaţii să închidă ochii la fraudă.

„Există investigaţii pornite inclusiv şi pe faptul spălărilor de bani, şi jaful miliardului. Ancheta este desfăşurată de anchetorii FBI şi Departamentul afaceri interne. Aici în Marea Britanie la fel există. Mai mult decât atât, unii reprezentanţi din societatea civilă au primit date de contact ale unui investigator, nu ştiu dacă au fost contactaţi. În România, la fel, după cum cunoaşteţi este pornită o investigaţie de către DIICOT, de către subdiviziunea specializată în combaterea spălării banilor. În raportul Kroll noi vedem că tranzacţiile au fost efectuate în dolari. Banii au ajuns inclusiv prin SUA. Potrivit legislaţiei americane în domeniul spălării banilor, autorităţile de drept sunt obligate să investigheze  în cazul în care este afectată siguranţa financiară a SUA”, a declarat Sergiu Sagaidac

„Mihail Gofman spunea că Plahotniuc este beneficiarul „jafului secolului”. L-am întrebat dacă sunt dovezi în acest sens. Vă întreb şi pe dvs., cum credeţi ce implicare are Plahotniuc în spălările de bani şi în jaful secolului?”, a întrebat moderatorul emisiunii, Val Butnaru.

„În SUA şi Marea Britanie este o procedură de investigare pe bază de înscrisuri, aşa-numite dovezi exprese sau pe bază de mărturii efectuate de către martori sau de către alte persoane care au statut de bănuit şi învinuit.  Şi ca unele persoane care tot sunt vinovate de comiterea unei infracţiuni să nu facă ani de puşcărie, atunci ei negociază o înţelegere cu organul de urmărire penală cu scopul de a spune cine mai este implicat şi a ajunge la „peştele” cel mare”, a menţionat Sergiu Sagaidac.

„Nu au lăsat înscrisuri în urma lor, însă sunt martori care pot să indice la indicaţiile cui au admis „jaful secolului” şi acest laundromat. Este clar ca bună ziua că legea nu a fost executată şi ei au închis ochii la ceea ce se întâmpla. Anume aceste persoane care pot să indice asupra altor persoane care stau în spatele acestui jaf şi au pus la cale toate aceste scheme. Aceste persoane, unele din ele au stat de inculpat şi sunt în judecată. Probabil că anumite grupuri de interes şi persoane din RM se tem cel mai mult de investigaţia din SUA şi se agită aşa de tare, pentru că ei ştiu ce ştiu. Şi ca să nu se ajungă că aceste persoane să indice la cei care stau mai sus, ele sunt ţinute sub control prin statutul lor de inculpat”, a mai spus fostul şef al Secţiei Prevenirea Spălării Banilor de la Banca Socială.

Precizăm că fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, a declarat că oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost audiat de două ori în cadrul dosarului penal deschis în Statele Unite pe marginea fraudei bancare din Republica Moldova.