/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Chiulangii, dar inventivi. Cât de mult chiulesc de la lecții elevii din Moldova?

01 februarie 2018, ora 19:46

Mai întâi am vizitat Liceului „Mihail Kogălniceanu”. Am vrut să vedem cum își motivează elevii lipsa de la ore. Pe hol l-am întâlnit pe Ștefan Rusu, care ne-a împărtășit câteva secrete.

De exemplu, un băiat poartă lentile, mama lui e doctor și are ștampilă acasă. El se duce de la oră, se duce acasă, printează certificate de eliberare, pune stampila și aduce că a fost la oculist, e secret SHHHH”, spune elevul Ștefan Rusu.

Apoi am vrut să vedem cum reușesc elevii să iasă din încurcătură atunci când li se impută absențele nemotivate.

Probabil că elevii încearcă cumva să combine toate activitățile pe care le au în exteriorul școlii. Eu fiind implicate în multe activități în afara școlii încerc să minimalizez numărul de absențe. Sunt absențe, se mai întâmplă ești bolnavă sau obosită fizic, dar încerc să țin pasul”.

Profesoara de istorie a liceului s-a declarat șocată de rezultate studiului. Ea ne-a spus că depistează foarte ușor atunci când cineva dintre elevi inventează povești pentru a-și motiva absențele.

Eu sunt șocată de așa rezultate, pentru că în liceul nostru poate există situații, da nu așa procentaj mare, mai ales după schimbările care s-au făcut în învățământ. Eu numai intru în clasă și imediat îi depistez fără ca ei să mai spună ceva, de-acum am experiență”, spune Svetlana Ciuciu, profesoară de Istorie și Educație Civică.

Potrivit studiului, elevii școlilor generale sau liceenii sunt cei mai chiulangii, în timp ce studenții de la universități par mai responsabili.

În liceu, n-aș spune că acest fenomen ia amploare. Din contra, aș spune că se atenuează, deoarece situația care s-a creat cu BAC-ul, deja absolvenții noștri, liceenii sunt foarte conștienți că frecventatul la ore este minimum care pot ei să realizeze pentru a susține examenele”, Eugeniu Grigoriev, director adjunct liceul M. Kogălniceanu.

După vizita la liceu am mers și la Universitatea Tehnică, pentru a afla ce părere au studenții despre sondaj și cât de des chiulesc de la ore.

-La ce scuze apelezi tu când absentezi? -Cel mai multe cazuri, că am adormit sau rutierele fiindcă nu sunt din Chișinău.

Cred că este o problemă faptul că studenții chiar dacă își aleg conștient ceea ce vor să profeseze lipsesc într-un număr mare. Sunt diferite strategii, de obicei problemele de sănătate sunt cele mai dese scuze.”

Potrivit studiului, 53 la sută din cei care știu unde vor să lucreze după absolvire merg cu regularitate la ore. Majoritatea tinerilor care deja muncesc conform specialității lipsesc mai des:

Într-adevăr frecvența la ore nu e la nivelul cuvenit, după părerea mea și a colegilor mei, aceasta se datorează faptului că majoritatea tinerilor sunt angajați în câmpul muncii și dumneavoastră știți de ce, situația precară de la noi din țară, salariile mici”. spune Vasile Cartofeanu, decan.

Majoritatea elevilor care obțin note de 10 spun că nu absentează aproape deloc de la lecții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram