O notă explozivă şi secretă despre interceptări, în centrul bătăliei dintre Trump şi FBI

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bătălia în centrul căreia se află o notă confidenţială despre interceptări FBI vizând campania lui Trump se intensifica joi între preşedinte, democraţi şi comunitatea serviciilor de informaţi – prima încercare din scurta carieră a discretului director FBI, comentează AFP, citată de News.ro.

În centrul înfruntării se află o notă întocmită pornind de la informaţii secrete de către controversatul preşedinte republican al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor Devin Nunes.

Obiectul înfruntării: interceptările FBI ale unui membru al echipei de campanie a lui Trump în 2016, în cadrul investigaţiilor cu privire la încercări de amestec şi manipulări ruse.

Concluzia acestei note, căreia Devin Nunes i-a cerut preşedintelui Donald Trump să-i autorizeze publicarea, poate chiar în următoarele zile: FBI s-a folosit de informaţii partizane pentru a cere aceste interceptări, în plină campanie prezidenţială. Un abuz de putere, acuză republicanii.

Politica şi informaţiile fac un amestec extrem de exploziv. Din acest motiv, procedura modernă de plasare sub ascultare – reformată în Statele Unite după scandalul Watergate din anii ’70 – este izolată de puterea politică: FBI trebuie să ceară autorizarea judecătorilor unei curţi speciale.

Demontând etapele investigaţiilor FBI în dosarul rus, republicanii pun în discuţie – mai mult ca niciodată până acum – neutralitatea poliţiei federale.

Acest lucru a condus la o confruntare extraordinară între directorul FBI şi preşedintele Donald Trump, care l-a nominalizat în funcţie.

Christopher Wray, confirmat în august în post, s-a opus în mod public „notei Nunes”, în timp ce Donald Trump, într-o discuţie între patru ochi cu un ales, înregistrată marţi seara de o cameră de televiziune, a dat asigurări că îşi va da acordul „100%” declasificării notei.

Opoziţia democrată crede că vede clar jocul republicanilor: este vorba, nici mai mult, nici mai puţin, de discreditarea întregii anchete cu privire la amestecul rus în campanie.

Ancheta a fost preluată anul trecut de procurorul special Robert Mueller şi destabilizează întreaga preşedinţie a miliardarului septuagenar, ai cărui zeci de apropiaţi şi colaboratori au fost deja interogaţi de anchetatori.

Preşedintele însuşi ar putea să fie chemat să se explice în legătură cu o eventuală complicitate cu Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...