(FOTO) Decizia din decembrie a Curții Constituționale a fost scrisă pe 29 ianuarie și publicată de un grefier

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Curții Constituționale (CC) prin care a fost respinsă sesizarea fracțiunii Partidului Liberal (PL) privind controlul constituționalității votului mixt a fost publicată pe pagina web a instituției abia la 29 ianuarie curent, adică la o lună și jumătate după ce ar fi fost adoptată, de către un grefier.

Mai mult, potrivit Ziarului de Gardă, decizia a fost publicată cu câteva ore mai târziu după ce liderul PL Mihai Ghimpu a expediat o cerere la adresa CC pentru a solicita urgentarea examinării subiectului.

Citește și: Decizia curioasă a Curții Constituționale stârnește reacții ironice: „Mare a fost mirarea judecătorilor”

Proprietățile documentului PDF publicat pe site-ul Curții Constituționale arată că acesta a fost creat cu ajutorul sistemului Microsoft Word 2010 pe data de 29 ianuarie, la ora 16.30, de către un oarecare „Renita”. Acest nume aparține unui grefier al instanței constituționale, Gheorghe Renița. Chiar dacă nu se cunoaște când a avut loc ședința închisă a judecătorilor CC în cadrul căreia s-a stabilit inadmisibilitate sesizării PL, cert este că decizia, în forma ei actuală, a fost publicată abia după ce liberalii au cerut public Curții să urgenteze examinarea subiectului. Respectiv, argumentul CC precum că autorii sesizării urmau să găsească decizia pe pagina de internet a instanței ridică semne de întrebare.

La 5 septembrie 2017, fracțiunea PL din Parlament a depus o sesizare la CC pentru controlul constituționalității Legii din 20 iulie 2017 prin care sistemul electoral al Republicii Moldova a fost schimbat din unul proporțional în unul mixt. Liberalii au invocat că noile prevederi din Codul Electoral, votate de deputații PDM, PSRM și cei din Grupul Parlamentar Popular European „aduc atingere, atât caracterului egal al votului, cât și dreptului constituțional de a fi ales, deoarece restricționează participarea cetățenilor la procesul electoral”.

Pe 29 ianuarie, la aproape cinci luni de la adresarea la CC, liderul PL Mihai Ghimpu a trimis o solicitare prin care a cerut urgentarea examinării sesizării. O zi mai târziu, la 30 ianuarie, decizia a ajuns în media, serviciul de presă al CC însă nu a putut spune când exact a fost publicat documentul.

Citește și: Curioasa decizie a Curții Constituționale; A declarat inadmisibilă sesizarea PL privind votul mixt la 15 decembrie, dar a anunțat la 30 ianuarie

După ce presa a calificat decizia drept una secretă, Curtea a publicat o dezmințire, precizând că Regulamentul instituției prevede că „deciziile privind admisibilitatea sesizărilor se adoptă în ședință închisă fără participarea autorilor”, iar „actele adoptate sunt aduse la cunoștința autorilor, plasate pe pagina oficială de internet a Curții și publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova după finalizarea procesului de redactare”.

Citește și: Președintele Curții Constituționale și-a dat demisia

În aceeași zi, la 31 ianuarie, Tudor Panțâru și-a anunțat demisia din funcția de judecător și președinte al Curții Constituționale, din motive personale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...