Cum se cheltuie banii UE în Moldova?! O delegaţie a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, condusă de cel mai aprig critic al guvernării de la Chişinău, vine în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European se va afla în Republica Moldova în perioada 3-6 aprilie, pentru a vedea cum sunt folosite fondurile europene, cât rămâne pentru oameni și cum se poate face astfel ca, din banii oferiţi, să rămână mai mult pentru oameni. Despre aceasta a anunţat europarlamentarul român Sigfried Mureşan, unul dintre cei mai aprigi critici ai actualei guvernării din Republica Moldova.

În cadrul unui interviu oferit pentru Radio Europa Liberă, europarlamentarul a spus că „cele mai bune monitorizări pe care noi în Parlamentul European le avem sunt cele ale Curții Europene de Conturi, care în cuvinte scurte ne spune așa: „Rezultatele care s-ar putea obține de pe urma cheltuirii fondurilor europene în Republica Moldova ar putea fi mai bune, s-ar putea obține mai mult pe fiecare euro-fond european nerambursabil cheltuit în Republica Moldova”.

Vedeţi şi: Mureșan îl contrazice pe Leancă: Banii europeni vor veni la Chișinău când vor fi îndeplinite condițiile

Astfel, la sfârșitul anului 2017, deputatul a decis să propună în Parlamentul European ca o delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European să vină în Republica Moldova cu exact acest scop – „să evaluăm modul în care fondurile europene sunt cheltuite în Republica Moldova, impactul pe care acestea îl au asupra vieții oamenilor și să căutăm modalități de îmbunătățire a eficienței utilizării fondurilor europene”. „Am făcut această propunere în Parlamentul European anul trecut și vă anunț acum în premieră că Comisia pentru bugete a Parlamentului European a dat curs propunerii mele și va vizita Republica Moldova în prima parte a lunii aprilie”, a anunţat Mureşan.

Potrivit deputatului european, în cadrul vizitei, membrii delegaţiei se vor întâlni cu politicieni, parlamentari, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai autorităților publice, dar vor merge și în țară. „Nu vom rămâne doar în Chișinău, vom merge în țară, vom discuta cu beneficiarii de fonduri europene, cu oameni care au aplicat pentru finanțări și au reușit să construiască ceva, cu oameni care au aplicat fără succes pentru finanțări. Tocmai venim și rămânem așa mult – patru zile – tocmai pentru a ne face o imagine completă privind cheltuirea fondurilor europene în Republica Moldova. Este cel mai amplu demers de până acum pe care Parlamentul European l-a făcut legat de cheltuirea de fonduri europene în Republica Moldova”, a mai relatat Sigfried Mureşan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...