Moscova recomandă SUA să evite să trimită aeronave militare în apropierea frontierelor Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Apărării de la Moscova a recomandat Statelor Unite să evite misiunile aeriene în apropierea frontierelor Rusiei sau să cadă de acord asupra unor reguli privind aceste operaţiuni, în contextul unui incident recent deasupra Mării Negre între aeronave militare din cele două ţări.

„Forţele aerospaţiale (ruse) vor continua să menţină cu stricteţe protecţia spaţiului aerian rus. Dacă piloţii americani, ştiind acest lucru, cad în depresie sau dezvoltă vreo fobie, recomandăm părţii americane să excludă în viitor aceste rute aflate în apropierea frontierelor Rusiei, ori să se întoarcă la masa negocierilor şi să cadă de acord cu regulile lor”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agenţiei de ştiri Tass.

Oficialii ruşi au făcut referire la incidentul din data de 29 ianuarie, când un avion de vânătoare rus de tip Su-27 a interceptat o aeronavă americană de supraveghere de tip EP-3 ce efectua un zbor deasupra Mării Negre.

Pentagonul a caracterizat drept periculoasă interceptarea efectuată de avionul de vânătoare rus. Potrivit membrilor echipajului american, avionul de vânătoare rus s-a apropiat la mai puţin de doi metri de aeronava SUA. Manevra pilotului rus a forţat aeronava americană să îşi încheie misiunea prematur.

Pe de altă parte, Moscova afirmă că „operaţiunea a fost efectuată în conformitate cu reglementările internaţionale şi nu a fost o situaţie de urgenţa”.

Autorităţile militare ruse au mai „reamintit că (regiunea) Crimeea este o parte integrantă a Rusiei” şi au recomandat Statelor Unite să „ofere echipajelor (avioanelor americane) hărţi actualizate care să arate frontierele corecte ale spaţiului aerian al Rusiei”.

Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană au refuzat să recunoască controversata alipire a regiunii Crimeea la Rusia, în anul 2014. UE şi SUA au impus sancţiuni împotriva Moscovei în urma acestui eveniment.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...