(VIDEO) Acesta este cel mai de succes film rusesc din istorie; Care e legătură cu Putin și alegerile prezidențiale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dribling în plin Război Rece: un film rusesc despre victoria controversată a echipei sovietice împotriva rivalei americane în finala turneului de baschet de la Jocurile Olimpice din 1972 de la Munchen bate toate recordurile de box office în Rusia.

Unele victorii schimbă cursul istoriei. Legendara reuşită în trei secunde a echipei sovietice de baschet la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 este unul dintre aceste triumfuri. Până în acel an, numai baschetul american fusese câştigător la olimpiade. De şapte ori, de fapt, după ce a întâlnit echipa URSS în finală de patru ori. Echipa Statelor Unite părea invincibilă, iar antrenorii sovietici au recunoscut că vor fi mulţumiţi să ia acasă medalia de argint, scrie Agerpres.

Dar pentru prima dată în 36 de ani, echipa „invincibilă” a Statelor Unite a fost înfrântă. Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că este posibil să-i învingă pe magnificii americani la Jocurile Olimpice … nimeni, cu excepţia jucătorilor ruşi, georgieni, ucraineni kazahi, belaruşi şi lituanieni din echipa naţională sovietică de baschet, comentează kosmos.cinamonkino.com.

Bazată pe un scenariu semnat de Nikolai Kulikov, această epopee sportivă transpusă pe ecrane, cu titlul original ”Dvijenie vverh” sau ‘Three Seconds’ (titlul în engleză ‘Going Vertical’), revine asupra medaliei de aur câştigată de URSS împotriva Statelor Unite.

 

Meciul s-a încheiat în confuzie: cu trei secunde înainte de sfârşit, SUA conduc cu un punct pentru prima dată în joc datorită a două aruncări libere. La reluarea jocului, sovieticii nu reuşesc să înscrie, dar obţin de la arbitru dreptul de a rejuca, argumentând cu o cerere de time-out ce le fusese refuzată. Trei secunde le sunt reatribuite, în timpul cărora nu reuşesc să înscrie, dar un cronometru defect le permite o a treia şansă. De data aceasta, Ivan Edeşko lansează un contra-atac, iar Alexander Belov primeşte de la acesta pasa decisivă şi înscrie pentru titlul olimpic (51-50).


Faptele de la acest eveniment sportiv major sunt împletite cu o doză de libertate artistică în această peliculă dedicată victoriei echipei Uniunii Sovietice, obţinută cu ultima suflare, după decizia controversată de reluare a ultimelor trei secunde. Echipa Statelor Unite a refuzat să accepte medaliile de argint, argumentând că i s-a furat victoria. La mai mult de 45 de ani după acest meci, Statele Unite nu şi-au recunoscut încă înfrângerea şi această finală rămâne unul dintre cele mai controversate meciuri din istoria olimpică, din cauza mai multor greşeli de arbitraj şi a haosului din teren în ultimele minute ale jocului.

„Arbitrul a fost rău”, a declarat Tom McMillen, unul dintre jucătorii americani, „şi încă şi astăzi medaliile noastre rămân în Elveţia”, unde se află sediul Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA). O reconciliere simbolică urma să aibă loc acum câţiva ani, spune el. Dar călătoria a fost brusc abandonată, probabil „din motive geopolitice”.

În Rusia, acel meci are o semnificaţie similară cu „Miracolul pe gheaţă” al Americii, înfrângerea echipei de hochei sovietice de la Jocurile Olimpice din 1980. Dar Statele Unite îşi amintesc jocul pentru medalia de aur la baschet din 1972 foarte diferit – ca un furt.

Succesul de box office al filmului (calculat în ruble), care a devenit cel mai profitabil din istoria cinematografiei ruseşti, intervine cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, atingând coarda sensibilă a patriotismului ruşilor, una dintre strategiile preferate şi de actualul preşedinte Vladimir Putin, comentează Reuters. Tonul patriotic i-a sedus pe spectatori, într-un moment în care tensiunile dintre Moscova şi Washington sunt la cel mai înalt nivel de la sfârşitul Războiului Rece, remarcă în acelaşi ton şi AFP.


După ce a încasat mai mult de 2,2 miliarde de ruble (38,88 milioane de dolari) în doar trei săptămâni, filmul, finanţat de stat, a fost urmărit de peste 8,7 milioane de persoane, sau aproximativ unul din 13 alegători înregistraţi. În timpul uneia dintre proiecţiile de săptămâna trecută de la Moscova, unii spectatori au început să aplaude spontan, iar alţii şi-au şters lacrimile în momentele decisive ale naraţiunii, relatează Reuters.

Filmul pune însă şi un pic de sare pe rană, deoarece sportul rusesc este prins acum într-un scandal internaţional de dopaj, ce a dus la excluderea Rusiei de la apropiatele Jocuri Olimpice de iarnă din Coreea de Sud (9-25 februarie), un act pe care Moscova l-a pus pe seama unui complot susţinut de Statele Unite.

Regizorul Anton Megerdichev a declarat că scandalurile actuale au amplificat probabil succesul filmului, dar „energia acelui meci nu a putut lăsa pe nimeni indiferent”, conform The Guardian.

Produs de studioul Trite al lui Nikita Mihalkov, câştigător al unui premiu Oscar, cunoscut pentru convingerile sale patriotice, filmul le dă baschetbaliştilor sovietici rolul lui David împotriva lui Goliat, întruchipat de jucătorii americani obsedaţi de baschet. Cu toate acestea, filmul „nu este deloc anti-american”, spune regizorul Anton Megerdichev. „Suntem mândri să arătăm ambele puncte de vedere, iar spectatorul are aceeaşi empatie atât pentru jucătorii americani, ca şi pentru cei sovietici”.

Unii membri ai familiilor jucătorilor care au decedat între timp s-au opus modului în care este portretizată echipa. În cazul lui Belov, care a marcat coşul câştigător, se alternează în film aventura de pe teren cu ştiri că este bolnav în fază terminală. Cu toate acestea, văduva sa a spus pentru presa din Rusia că adevăratul Belov, care a murit în urma unui cancer rar în 1978, la vârsta de 26 de ani, era singur şi sănătos în 1972.

Edeşko, unul dintre cei patru membri ai echipei sovietice aflaţi încă în viaţă, a declarat că victoria nu a fost altceva decât o intervenţie divină. „Este greu să câştigi în trei secunde fără ajutor, iar ajutorul a venit de la Dumnezeu”, a spus fostul sportiv, acum în vârstă de 72 de ani, reamintind că această victorie i-a surprins până şi pe cei cei mai înalţi demnitari ai URSS, pentru că obiectivul era locul al doilea, după Statele Unite, care nu pierduseră niciodată vreun meci la Jocurile Olimpice. „Un loc al doilea fusese planificat pentru noi, iar atunci când Uniunea Sovietică – o economie planificată – planifică, nu poţi să mergi mai departe”, a glumit el.

Actorul Kuzma Saprâkin şi-a folosit experienţa de baschet din copilărie pentru a-l interpreta pe jucătorul Ivan Edeşko, cel care a dat ceea ce ruşii mai numesc „pasa de aur” pentru coşul câştigător al sovieticilor. „Nu credeam că va exista un astfel de succes colosal”, a declarat el pentru The Associated Press. „Este surprinzător atunci când oamenii îmi trimit videoclipuri, cum, practic, la fiecare vizionare aplaudă, cu un fel de patriotism şi spirit care se trezesc în ei”.

Pentru actorul Saprâkin, filmul ”Going Vertical” pune în lumină dragostea continuă a Rusiei şi respectul pentru vedetele sportive sovietice. El spune că el şi Edeşko sunt acum „ca bunicul şi nepotul”, după legătura pe care au stabilit-o pe platoul de filmare, cu un sentiment persistent că sportivii moderni nu corespund.

Filmul produs de studioul lui Nikita Mihalkov, al cărui tată a scris versurile pentru imnul naţional sovietic din timpul lui Stalin, evocă, de asemenea, diferenţele culturale dintre statele din cadrul URSS, care ulterior vor deveni ţări independente. Edeşko spune că este o viziune „dreaptă şi onestă”.

Mihalkov este şi un susţinător înflăcărat al lui Putin, la fel ca actorul Vladimir Maşkov, care interpretează unul dintre rolurile principale în film, cel al antrenorului echipei sovietice, în timp ce actorul american John Savage îl interpretează pe antrenorul echipei americane. Maşkov a avansat oficial realegerea lui Putin, înaintea scrutinului din 18 martie, care se aşteaptă să fie câştigat cu uşurinţă de actualul lider rus, conform Reuters. Mihalkov a declarat în faţa publicului prezent la premiera de la Moscova, la 28 decembrie, că filmul a fost proiectat pentru a atenua ceea ce el a descris drept ostilitatea occidentală faţă de Rusia, după cum se vede prin excluderea echipelor sale olimpice şi para-olimpice.

„Este o contrapondere la ceea ce se întâmplă cu noi – sancţiuni, standarde duble, neadevăr, falsuri şi minciuni”, a spus Mihalkov, care are o emisiune TV regulată pe care o foloseşte adesea pentru a critica Occidentul. ”Este un film care, ca o săgeată, distruge toate acestea”.

Vladimir Medinsky, ministrul rus al culturii, a lăudat filmul ca fiind cea mai de succes producţie internă, spunând că acesta ”hrăneşte o dorinţă de a te simţi mândru de unii din ţară”, ceva ce, a spus el, ministerul său a sponsorizat. Filmul a fost, de asemenea, salutat ca un bun stimulent pentru ridicarea moralului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...