(grafic) La ce salarii aspiră tinerii din Moldova și cât le poate oferi angajatorul

studenti

Atunci când iau decizia de a se angaja, tinerii, în majoritatea cazurilor, se așteptă că salariul incipient va oscila în jurul a 5000 de lei. Totodată, aceștia sunt conștienți că, totuși, oferta angajatorului va fi nu mai mare de 4000 de lei. 

De asemenea, tinerii sunt de părere că nu pot spera la un salariu mai mare de 8000 de lei la noi în țară, se arată într-un sondaj realizat de către Magenta Consulting.

Tot din sondaj reiese că tinerii de la sate au așteptări mai mari față de salariul minim cu care ar fi de acord să înceapă munca, adică circa 5 mii de lei, față de 4750 de lei, în cazul tinerilor din orașe. Cu referire la salariul considerat ireal, în cazul tinerilor din orașe, limita este de 8 mii de lei.

fig
Așteptările salariale în funcție de mediul de trai al respondentului
fig 1
Așteptările salariale în funcție de regiunea în care trăiește respondentul

Mai mult, în timp ce fetele ar accepta un loc de muncă cu 4500 lei, băieții ar prefera să primească un salariu de minimum 5000.

fig2
Așteptările salariale în funcție de sexul respondentului

Tinerii care abia învață sunt mai modești față de cerințele salariale și au așteptări mai mici față de oferta angajatorului, în timp ce acei care deja au început să lucreze, în general, au numit cifre mai mari.

fig4
Așteptările salariale în funcție de ocupația tânărului
fig3
Așteptările salariale în funcție de venitul gospodăriei respondentului

Cea mai mare discrepanță dintre salariul dorit și cel care li se pare posibil de obținut se remarcă în cazul tinerilor cu specialitățile „arte”, „medicină”, „științe umaniste”, „științe economice”, „educație fizică”, „agricultură”.

fig6
Așteptările salariale în funcție de domeniul în care au făcut/ fac studii tinerii
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente