/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ La grădiniță prin judecată. Autoritățile locale refuză să-i accepte gemenii la grădiniță

01 februarie 2018, ora 16:28

Aliona Loghin este mama a trei copii. Doi dintre ei, gemeni, au vârsta de un an și nouă luni. Este în concediu de maternitate, dar vrea să revină la serviciu. Nu poate pentru că nu are cu cine să-și lase copiii: „La un an și patru luni am mers la grădiniță și am discutat cu doamna directoare. I-am vorbit doamnei că nu vreau chiar în toată ziua, dar măcar câte o zi când am necesitate”.

Directoarea instituției, Elena Galben, i-a spus să vină peste vreo două luni, ca să mai crească copiii. A mai așteptat. Între timp a pregătit toate actele necesare. Copiii au fost admiși la grădiniță, numai că peste o zi lucrurile s-au schimbat.

„Mi-a zis să nu mai aduc copiii la grădiniță pentru că ei plâng, mai merg și se împiedică, dar noi nu vrem să purtăm răspundere pentru copii”, susține Aliona Loghin.

Ulterior, directoarea i-ar fi spus că nu mai sunt locuri la grădiniță. „Poți să-i duci măcar și la al șaptelea hota, noi oricum nu vom avea grijă de ai tăi copii”, spune femeia.

Pentru a se convinge că sunt locuri în grupa mică, Aliona a mers la grădiniță. Când a intrat în grupă, copii erau singuri: „Grădință doar pentru unii. Copii stau în grupa mică, fără educator și fără dădacă”.

Aliona spune că, în acel moment a fost lovită de directoare și că aceasta ar fi încercat să-i i-a telefonul din mână. A mers să i se plângă primarului, dar…: „Domnul primar și-a luat plângerea și a pus-o în dulap la dumnealui și cu asta s-a și încheiat”.

Femeia a sesizat Direcția educație din raion. Potrivit răspunsului primit de la șeful interimar al Direcției, Tudor Tertea…: „Copiii nu stăpânesc toate abilitățile motorii, cognitive și sociale necesare pentru a se acomoda ușor la noul mediu, dar și instituția nu are condiții optime pentru a instituționaliza așa copii mici.”

Cei de la Ministerul Educației Culturii și Cercetării au trimis-o să-și caute dreptatea în judecată. „Dacă nu sunteți de acord cu răspunsul Direcție generale educație Florești sunteți în drept să-l contestați în instanța de judecată”, se menționează într-un răspuns semnat de ministrul Monica Babuc.

Aliona a prezentat și certificatele medicale care demonstrează că copiii erau sănătoși, lucru confirmat și de medicul de familie din sat, Vladimir Eșanu. „Contraindicații cu privire la starea sănătății de a frecventa grădinița nu sunt. Copii au fost verificați de mine, i-am redirecționat la specialist unde au fost investigați. La neurolog, la psihiatru nu a avut probleme”, spune Vladimir Eșanu, medic de familie al satului Japca.

Femeia spune că a fost amendată pentru huliganism. Ea susține că directoarea ar avea rude în poliție. „Dumneaei a dat indicații domnului șef de post din localitatea noastră, precum că ar trebui să se deplaseze la mine acasă să mă amendeze”, spune Aliona.

Aliona spune că fost rugată de polițistul de sector, Sorin Teodorescu să semneze procesul verbal. Femeia nu a plătit nimic. Amenda a fost achitată chiar de șeful de post. L-am contactat pentru o reacție. „Eu îmi cer scuze, nu vă pot spune nici o informație pe acest caz”, susține Sorin Teodorescu, polițist în Japca.

„M-a impus, m-a rugat să-l semnez că mi-l achită tot el din banii lui, numai să fie înaintat. Mi-a adus și bonul de plată”, mărturisește Aliona Loghin.

Directoarea, grădiniței „Ghiocel”, Elena Galben, spune că nu este vinovată cu nimic: „Aliona umblă cu paiele în cap. Toată lumea o știe. Ea unde se duce numai bucluc face. S-au primit doi copii de un an și jumătate pe perioada caldă a anului, dar la 1 septembrie nu era nici unul de un an și ceva. Erau toți de la doi ani și ceva”.

Întâmplător sau nu, la scurt timp primarul a convocat ședința Consiliului pentru a schimba vârsta de primire a copiilor la grădiniță. Zis și făcut. S-a motivat prin faptul că, pe timp de iarnă, la grădiniță nu sunt locuri pentru copiii cu vârsta de până la doi ani.

Hotărârea există o lună sau două în urmă. Până acum era grădinița de vară de la un an și jumătate, iar iarna de la 2 ani și jumătate. Eu ca răspunzător de securitatea și sănătatea copiilor, consilierii mi-au oferit mie dreptul de a hotărî de la ce vârstă și cum să amplasez copiii în grădiniță”, spune Iurie Pascaru, primar în satul Japca.

Grădinița „Ghiocel” din satul Japca este frecventată de 43 de copii. În căutarea dreptății, Aliona a acționat directoarea grădiniței în judecată.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram