(sondaj) Tu ai chiulit de la ore? Mai mult de jumătate dintre elevi și studenți au lipsit măcar o dată de la lecții

elevi

Peste jumătate dintre elevii care frecventează școala sau universitatea, admit că au lipsit de la lecții. În același timp, doar 4% dintre cei care învață, au mai multe lipsuri. Datele au fost prezentate într-un studiu, realizat de către Magenta Consulting.

Astfel, dintre cei 46% care frecventează sistematic orele de studiu, majoritatea (63 %) sunt fetele, iar 37% sunt băieți. La polul opus, cei 4% care absentează, au fost repartizați în proporție de 75%- băieți și 25% – fete.

absente_011
fig1. Frecvența absențelor printre tinerii moldoveni

Fenomenul absentării la ore este întâlnit atât în mediul rural, cât și în cel urban. Totuși, este atestată o diferență esențială între persoanele cu venituri mici și cele mari. Astfel, oamenii care înregistrează venituri de până la 12 000 lei spun că au unele absențe în procentaj de 63%, pe când cei cu un buget lunar mai mic absentează mai puțin.

Cei mai chiulangii sunt elevii școlilor generale (59%) și liceenii (56%). În același timp, studenții care învață la universitate au mai puține absențe (55%).

Totodată, 53 la sută dintre cei care știu unde vor să lucreze și ce post vor să ocupe merg cu regularitate la ore. Persoanele indecise sunt mai puțin preocupate de studii. Ei absentează periodic sau mai des în proporție de 56 %.

Majoritatea tinerilor care au un post de lucru conform specialității tind să lipsească mai des (54%), în comparație cu 46% care spun că nu absentează, chiar dacă au deja un job.

absente_022
fig2. Absențele tinerilor în funcție de angajarea conform specialității

Majoritatea elevilor care obțin note de 10, adică 85% la sută spun că nu absentează aproape deloc de la lecții. Cifra celor „întotdeauna prezenți la ore” scade în rândul celor cu note mai joase. Astfel, tinerii care au note de 7, au o prezență sistematică la ore de doar 28 la sută, 59% lipsesc uneori de la lecții, iar 13 % au spus că au multe absențe la școală.

absente_033
fig3. Impactul absențelor asupra reușitei școlare

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente