Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Bilanțul CNA: Cei mai corupți…

Bilanțul CNA: Cei mai corupți funcționari din anul 2017

CNA a făcut bilanţul activităţii pentru anul 2017 şi şi-a declarat priorităţile pentru anul 2018. Potrivit raportului, în anul 2017, ofiţerii Centrului au depistat 881 de infracţiuni, dintre care 698 de acte de corupţie şi conexe corupţiei, 61 de cazuri de spălare de bani şi 122 de alte genuri de infracţiuni.

Printre instituţiile în care au fost deconspirate cele mai multe cazuri de corupţie se numără: justiţia şi afacerile interne – 119, sectorul privat – 115, administraţia publică locală – 100, securitatea bugetului şi patrimoniului public – 96, medicina – 30, educaţia – 16, serviciul militar – 9, iar printre subiecţii infracţiunilor au figurat, preponderent, poliţişti (45), directori de întreprinderi şi organizaţii de stat (43), inspectori vamali (34), conducători de instituţii autonome sau teritoriale din cadrul autorităţilor publice (28), domeniul educaţiei (21), primari (17), judecători (10), persoane cu funcţii de răspundere din domeniul ocrotirii sănătăţii (9), ofiţeri de urmărire penală (6), procurori (5), miniştri şi viceminiştri (4), consuli generali (4), consilieri municipali (4), secretari ai consiliilor (4), preşedinţi de raioane (3), experţi judiciari (2) şi  un conducător al unei agenţii publice.

În sectorul privat şi liber profesionist au fost reţinute 150 de persoane fizice, 109 de directori de întreprinderi şi organizaţii private, 24 de avocaţi şi 11 executori judecătoreşti. Din punct de vedere teritorial, 69 la sută din numărul total de infracţiuni au fost înregistrate în mun. Chișinău şi în raioanele din centru, 22% – în mun. Bălţi şi raioanele de nord ale ţării, iar 9% – în Cahul şi raioanele de sud.

În anul 2017, Direcţia generală urmărire penală a CNA, sub conducerea Procuraturii anticorupţie, a efectuat urmărirea penală pe 1939 de cauze penale, dintre care 610 dosare au fost finalizate. Prejudiciul stabilit pe procesele penale, pornite în 2017, a constituit în jur de 47 de milioane de lei, dintre care pe 10 milioane de lei a fost aplicat sechestru, iar circa 2 milioane de lei au fost restituite benevol de către persoanele bănuite. Totodată, în baza materialelor CNA, Serviciul Fiscal de Stat a încasat la buget suma de 10,5 milioane de lei.

În aceeaşi timp, Colegiul Centrului a stabilit priorităţile activităţii sale pentru anul 2018 prin acţiuni care să combată eficient cazurile de corupţie în toate domeniile importante, cu accent pe acele sectoare unde cetăţenii se lovesc frecvent de cazuri de corupţie, cum ar fi educaţia şi medicina, dar şi prin acţiuni care să identifice cazurile de fraudare a fondurilor europene.