(foto) De la sculptură în lemn la imprimarea 3D. La Tekwill, tinerii învață să mânuiască de la cei mai buni meșteri din domeniu

collage

Programul social 60plus şi comunitatea „Atelier 99” au stabilit un parteneriat ce deschide oportunităţi de colaborare a persoanelor 60+ cu specialişti tineri interesaţi de tehnologie. Astfel, persoanele 60+ cu experienţă practică şi abilităţi tehnice vor susţine masterclass-uri de lucru cu lemnul şi cu metalul pentru tineri ingineri.

Primul speaker al Programului 60plus, care a participat la evenimentul Makers Moldova Meetup, ediţia a 11-a, organizată de comunitatea „Atelier 99” este Grigorii Ahindovschi.

IMG_1593_996x664

Născut într-o familie de ucraineni din satul Palanca, raionul Călăraşi, Grigorii Ahindovschi este, de peste 30 de ani, profesor de educaţie tehnologică în Chișinău, unde îi învaţă pe elevi cum să confecţioneze obiecte decorative din lemn, scrie 60plus.md.

Are pasiunea pentru prelucrarea lemnului scrisă în ADN, mai ales că ambii bunici şi tatăl au fost meşteri în lemn. „Când încep să creez în atelier, oricât de greu mi-ar fi pe suflet, devin un alt om, mă transform. În procesul de creaţie găsesc răspunsuri la diverse întrebări, îmi apar idei de proiecte, îmi fac ordine în gânduri”, spune domnul Grigorii.

Este meşter popular, iar anul trecut a fost invitat să-şi expună lucrările, timp de două luni, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chișinău, unde a luat locul 3 pe ţară printre meşterii sculptori în lemn. Cel mai mare vis al său este să deschidă un atelier de prelucrare artistică a lemnului şi o şcoală de sculptură în lemn pentru copii.

IMG_1596_996x664

Având o experienţă practică impresionantă, Grigorii Ahindovschi a susţinut o prezentare de introducere în lumea prelucrării lemnului şi particularităţile creării obiectelor decorative de lemn. Domnul Grigore le-a arătat tinerilor diverse obiecte confecţionate din lemn şi sculptate prin diferite tehnici.

IMG_1606_996x664

„Parteneriatul dintre Programul 60plus şi echipa de la „Atelier 99” este o posibilitate minunată de a crea poduri între generaţii şi de a pune în valoare experienţa de zeci de ani de muncă, pe care persoanele 60+ i-au dedicat perfecţionându-se în anumite domenii. Este exact ceea ce ne dorim să atingem prin intermediul platformei www.60plus.md”, a spus Anastasia Primov, directorul Programului social 60plus.

După cum povesteşte Victor Bujoreanu, unul dintre iniţiatorii „Atelier 99”, ideea de a implica persoanele cu multă experienţă a venit dintr-o istorie personală. „Când tatăl meu, şi el inginer, specializat în construcţii metalice, a revenit în Moldova, i-a fost dificil să-şi găsească un loc de muncă conform specialităţii. Atunci m-am gândit că este nevoie să organizăm evenimente cu implicarea tuturor, unde părinţii şi bunicii specializaţi în domenii tehnice înguste să povestească şi să arate tinerilor lucruri practice, care le vor fi utile la confecţionarea unor dispozitive prin intermediul imprimantelor 3D”.

IMG_1634_996x664

„Atelier 99” este un spaţiu unde inginerii în devenire pot învăţa să construiască obiecte cu propriile mâini şi să înţeleagă cum funcţionează diverse utilaje. Deocamdată, Atelierul are la dispoziţie câteva imprimante 3D. Unele dintre ele au fost construite împreună cu studenţi şi voluntari, utilizând surse deschise.

În viitorul apropiat Atelierul va avea un spaţiu dedicat la Tekwill, cu utilaje de prelucrare a lemnului, o zonă pentru mecanică şi una pentru electronică.

IMG_1573_996x664

Sunteţi meşter şi lucraţi de-o viaţă cu lemnul ori metalul, sau poate aveţi un tată sau un bunic care are mâini de aur – Programul social 60plus şi „Atelier 99” vă îndeamnă să împărtăşiţi din experienţa dumneavoastră cu inginerii în devenire. Pentru a lua legătura cu noi, scrieţi-ne un mesaj la [email protected] sau pe pagina de Facebook Atelier 99.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente