Străini vor putea lucra în R.Moldova fără permis de muncă

Cetățenii străini vor putea lucra pe teritoriul Republicii Moldova în baza permiselor de ședere provizorie în scop de muncă, fără a obține un permis de muncă. Aceștia vor putea ocupa posturile de muncă, care nu sunt solicitate de către moldoveni.

Lista ocupațiilor prioritare, care include 127 cele mai solicitate funcții pe piața muncii din Republica Moldova, care pot fi ocupate de către migranții aflați în țara noastră, a fost aprobată astăzi de Guvern.

Astfel, printre funcțiile vacante nesolicitate de șomeri, în 2017, se numără inginer constructor, inginer electric, asistent medical, designer grafic și multimedia, proiectant de software, specialist  în rețele de calculatoare.

Hotărârea de Guvern are scopul de a suplini cererea pentru ocupațiile la care se atestă un deficit al forței de muncă autohtonă. În context, străinii care vor depune actele în baza Listei ocupațiilor prioritare vor fi scutiţi de obţinerea permisului de muncă.

Aceștia vor activa în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă, pe perioada de  un an, cu posibilitatea prelungirii acestui drept.

 Ocupațiile incluse în Listă au fost stabilite în baza datelor înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în anul 2017, privind bilanțul dintre cerere și ofertă. Astfel pentru fiecare ocupație prioritară, au fost înregistrate peste 100 de locuri vacante la ANOFM, iar solicitarea de suplinire nu a putut fi satisfăcută în termen de o lună.

Lista ocupațiilor prioritare se actualizează anual, sau la necesitate de către Guvern, în baza Legii cu privire la migrația de muncă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.